NEJVĚTŠÍ DATABÁZE
STUDENSTKÝCH REFERÁTŮ V ČESKU

Najdi si dokument, který potřebuješ v jiném jazyce: SK CZ HU

Celkem referátů: (5793)

Jazykové kurzy, studium a pobyty v zahraničí
Přihlášení Přihlášení Registrace
Přidej svou práci

Referát Citius, altius, fortius - Doppingszerek

Odeslat známému Stáhnout Nahlásit chybu Zapoj se do diskuse (6)

Doplnkové informace o referáte:

Oblast:Zdravověda

Autor: antiskola@antiskola.eu

Počet slov:14484

Počet písmen:93,592

Jazyk:Maďarský jazyk

Orient. počet stran A4:52.00

Počet zobrazení / stažení:12138 / 229

Velikost:106.96 kB

Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma

„Citius, altius, fortius!”
A doppingszerekKészítette:


Debrecen
1999

"Egy iszonyú és eredményes erofeszítés csúcspontján
hirtelen CSEND támad benned. Az ilyen pillanatban úgy
érzed, hogy birtokában vagy a világ minden erejének.
Nincs az életben ennél értékesebb pillanat."
/Jurij Vlaszov/
Tartalom
Tartalom 3. oldal
Eloszó 4. oldal
I. Mi a dopping ? 5. oldal
II. Az izommuködés kémiája 7. oldal
III. Miért tilos ? 13. oldal
IV. A Doppingellenes Világkonferencia Lausanne-ban 15. oldal
V. Látogatás egy doppingellenorzo laborban 20. oldal
VI. Arthur Lintontól Maradonáig 25. oldal
VII. Doppingszerek a NOB doppinglistája alapján 35. oldal
Zárszó 59. oldal
Köszönetnyilvánítás 60. oldal
Bibliográfia 61. oldal
In memoriam 62. oldal
Mellékletek : Lausanne-i Nyilatkozat A melléklet
Olimpiai Oklevél a Dopping Ellen B melléklet
Anabolikus szteroidok káros mellékhatásai C melléklet
Hivatalos nyomtatványok D melléklet
Magyarországi és olimpiai doppingellenorzések E melléklet
Kromatogramm és spektogramm F melléklet
Eloszó

A modern sport az olimpiai jelszóval – "Citius, altius, fortius" , azaz "Gyorsabban, magasabban, erosebben" – sokkalta inkább sikerorientált, mint bármikor valaha is. Ez a fenntartás nélküli gyozni akarás pedig gyakran ellentétes a sportszeruség szellemével. Meg kell tanulni megbecsülni a tiszta sportot, hogy a nemes versengés többet érjen egy csalással elért gyozelemnél. Kutatásaim során sok olyan esetet láttam, amikor errol megfeledkeztek a versenyzok. De találkozhattam olyan lelkiismeretes emberekkel, akiknek minden napjuk azzal telik, hogy tegyenek valamit ez ellen.
Bár szokatlan párosításnak tunhet a kémia tudományos világát az emberi sorsokon keresztül bemutatni, a sport mégis megfelelo alapot biztosított ehhez. A sport világában ugyanis napjainkban különösen fontos szerepet kapott a kémia. Szinte mindennek az alapját ez képezi. Az emberi izommunkától a stimuláló szerek eloállításáig nagyon széles körben jelen vannak a kémiai kutatások eredményei és fejlesztései. S mint minden tudás, az ember kezében ez is kétélu fegyver. Segíthet megismerni az emberi test muködését, de ugyanakkor veszélyes is lehet, hisz sok esetben a gyógyszerek a sportolók életét is veszélyeztethetik, ahelyett, hogy beteg embereken segítenének velük.
A gyógyszerek gyógyító hatása köztudott, viszont kevésbé ismert talán az a káros hatás, amit a sportolókra fejtenek ki ezek a szerek. Bár a drogok is ebbe a körbe tartoznak (ez a részük ismertebb is a hétköznapi ember számára), figyelmem középpontjában azok az egyéb doppingszerek állnak, melyekrol az átlagember nem sokat hallhat, csak esetleg valamilyen doppingbotrány kapcsán. Munkám során megpróbálom bemutatni azt a világot, melyben a kémia oly fontos szerepet játszik, mégis talán kevéssé ismert az emberek számára.
I. Mi a dopping ?

A dopping szó az olasz dopiare, azaz fokozni szóból ered. A mai értelemben vett doppingolást eredetileg a huszadik század elején, Amerikában versenylovak futóképességének idoleges javítására használták. Kokaint, sztrichnint, nitroglicerint fecskendeztek a lovakba, de arzént, atropint, koffeint, digitalist is alkalmaztak. Az eros mérgek azonban csökkentik a lovak tenyészértékét. Európában (és Magyarországon is) már akkor tiltott volt használatuk és a versenybol való kizárással büntették.
A tudományos alapossággal kidolgozott edzési módszerek, a megfeleloen alkalmazott edzés biztosítja a teljesítményt meghatározó maximális adaptációs készséget. Bizonyos határokon túl a fáradtságot eloidézo biokémiai változások miatt a terhelés nem növelheto. Emiatt már az i.e. 3. századtól kezdve keresik a teljesítménynövelés külso módját. Akkoriban a görög atléták nagy mennyiségu gombát fogyasztottak. Ma a gyógyszeripar dinamikus felodése szinte kínálja a teljesítményfokozás lehetoségét. A gyógyszereket szedok a következo elonyüket várják
- a fizikai ero növekedése,
- a fáradtság kezdetének kitolódása,
- a munkavégzo-képesség fokozódása,
- az idegesség megelozése,
- jobb koncentrálóképesség, figyelem,
- eredményesebb versenyzoi magatartás.
A fentiek miatt bevett gyógyszerek adagját állandóan fokozzák, az orvosi gyakorlatban megszabott dózisoknál lényegesen többet vesznek be, és ezért azok igen ártalmasak.
Egyes szerek az adrenalinhoz hasonlóan mesterséges vészreakciót váltanak ki, mások a teljesítmény végso határát megszabó idegi visszajelzések gátló hatását iktatják ki. Kimutatásuk analitikai és elválasztási eljárásokkal (réteg- és gázkromatográfiás eljárással, tömegspektográffal), vérbol, vizeletbol, vagy hajmintából történik.
A NOB Orvosi Bizottságának pontos meghatározása szerint a dopping a versenyzok által – meggondolatlanul, véletlenül vagy tudatosan – alkalmazott testidegen szerek, abnormális mennyiségu élettani vegyületek vagy más eszközök, illetve módszerek alkalmazása, a vegyület vagy szer a normálistól eltéro úton az emberi szervezetbe juttatása abból a célból, hogy mesterségesen és csalással növeljék a teljesítményt. Ha orvosi kezelés céljából alkalmaznak gyógyszert és annak bármely alkotórésze természeténél, adagolási módjánál, vagy mennyiségénél fogva alkalmas arra, hogy a sportoló teljesítményét emelje a versenyzés során mesterséges, ill. tisztességtelen módon, akkor ez is doppingolásnak számít. Tehát minden dopping, ami a doppinglistán szerepel. Összefoglalva: ha a sportoló a felkészülés, ill. a verseny alkalmával tiltott anyagot vagy módszert alkalmaz, hogy szervezetét nagyobb teljesítményre késztesse, mint amire felkészítették, akkor doppingol.II. Az izommuködés kémiája
Az izommuködéssel kapcsolatos anyagok, jelenségek biokémiai magyarázata

A doppingszerek tanulmányozáshoz feltétlenül szükséges néhány fogalom pontos ismerete, melyek a teljesítménynöveléshez kötodnek. Célszeru tehát megismerni az emberi test muködésének azon folyamatait, melyek a mozgással és az izmokkal kapcsolatosak.

Az izomrendszer:
Az izmok olyan szövetek, melyek összehúzódva mozgást vagy feszülést, valamint hot hoznak létre, kémiai energia átalakításával. Bizonyos izmok akaratunktól függetlenül, mások akaratunktól függoen muködnek. A doppingszerek szempontjából ez utóbbi csoport érdekes, hiszen többnyire ezeket stimulálják.
Szomatikus idegrendszer:
Az idegrendszernek az akaratlagos tevékenységeket irányító része. A szomatikus idegrendszer behálózza az egész testet. Az érzo-idegsejtek információt gyujtenek a testbol, s a központi idegrendszerbe továbbítják azt. A központi idegrendszer elemzi az információt, s utasításokat küld a környéki idegrendszeren keresztül a mozgatósejteknek a szomatikus idegrendszerbe. Valahányszor akaratlagos munkát végzünk, a szomatikus idegrendszerünk muködik. Jeleket szállít a vázizmokhoz, s összehúzódásra készteti azokat.
Az izmokat izomrostnak hívott hosszú sejtek alkotják. (3. ábra) Egyetlen rost ezernyi miofibrillumnak nevezett parányi szálat tartalmaz. Mindegyik miofibrillum két fehérje, az aktin és a miozin alkotta filamentumokból áll. Amikor az izomrostok idegi vagy hormonális jelzés hatására megrövidülnek, ez az izom-összehúzódás. Az összehúzódás ereje mozgatja a testrészt, a helyén tartja azt vagy megváltoztatja alakját. Három típus létezik: szívizom, simaizom és vázizom. A vázizmokat harántcsíkolt izomnak is nevezik, ezeknek összehúzódását vagy elernyedését akaratlagosan szabályozhatjuk.

Vázizmok (4. ábra):
A vázizom izomrostok kötegébol épül fel, mindegyik rost sok miofibrillumot tartalmaz, ezek pedig vastag miozin- és vékony aktinfilamentumok-ból állnak. A csontvázhoz kapcsolódva lehetové teszik a test mozgását. A vázizmok rostjai hosszúak és harántcsíkoltak. Az emberi testen több mint hatszáz különbözo vázizom található. A test tömegének mintegy 40 %-át alkotják, és sok hot termelnek. A vázizmok húzni tudnak, de tolni nem. Ahhoz, hogy mozgatni tudják a dolgokat, gyakran ellentétes, ún. antagonisztikus párokba vagy csoportokba rendezodnek. Mindegyik izompár izmai egymással ellentétesen muködnek: amikor az egyik összehúzódik, a másik elernyed. A vázizmokat az ín, rögzíti a csonthoz. Ez szívós kötelék, eros kötoszövetbol, többnyire keskeny, kábelszeru.
Mozgatósejtek: Efferens neuronoknak is nevezik (efferens="elvezeto"). Ezek a központi idegrendszerbol szállítják az idegimpulzusokat az effektorhoz. A legfontosabb effektorok pedig az izmok. Amikor egy mozgatósejt és egy izomrost közötti szinapszishoz idegimpulzus érkezik, az összehúzódásra készteti az izmot (5. ábra). A szinapszis olyan kapcsolat, mely lehetové teszi, hogy egy idegsejt impulzust váltson ki egy másikban. Amikor az idegimpulzus eléri a szinaptikus végtalpat, ingerületátvivo anyag (neurotranszmit-ter) kibocsátását váltja ki. Ez átjut a két sejt közötti résen, s ingerületbe hozza a másik idegsejtet. A szinapszison át mindig ugyanabba az irányba továbbítódik a jel, visszafelé nem. (6. ábra)
Izomfáradás:
Az aerob légzés folyamatában oxigénnel egyesül a szolocukor, s az eközben felszabaduló energiával muködik az izom. megerolteto munka során az izmok gyorsabban használják fel az oxigént, mint ahogy azt a szervezet pótolni tudja. Ilyenkor kénytelenek anaerob légzést is folytatni, amelynek tejsav a mellékterméke. A tejsav zöme az izmokból a véráramba jut, s a máj veszi kezelésbe, de bizonyos mennyiség felhalmozódhat az izomszövetben, és rontja muködésének hatékonyságát. A tejsav mindaddig nem bomlik le, amíg az izom nem pihen és nem jut oxigénhez. Ez okozza az izomlázat. Az izmokban lévo sok tejsavat aerob légzéssel lehet lebontani, s a lihegés elosegíti, hogy az izmok hozzájussanak a szükséges oxigénhez.
Görcs:
A görcs tulajdonképpen akaratlan izom-összehúzódás. Az izmok hirtelen és gyakran fájdalmasan összehúzódnak. Testmozgás után és alvás közben is elofordulhat. A valószínu okai közé tartozik a tejsavképzodés és a verejtékezéssel való sóvesztés.
Verejtékezés:
A hoszabályozás negatív visszacsatolással muködik. Eroteljes testmozgáskor no a testhomérséklet (hotermelés miatt). A visszacsatolásos reakció verejtékezést idéz elo, s tágítja az ereket, ez lehuti a testet, s visszaállítja a test rendes homérsékletét. Az izmokban keletkezo hot ugyanis a vér távolítja el. Amikor a vér a borön átáramlik, hotartalmának egy részét leadja a külvilágnak. A verejtékmirigyek verejtéket választanak ki a borünkre, ez elpárolog, így hot von el a bor ereiben áramló vérbol. A verejtékezés száraz levegoben muködik a leghatékonyabban. Ha a levego nagyon nyirkos, a verejték nem párolog el olyan könnyen, ezért nem von el annyi hot. A maratoni futás után a 7. képen látható sportoló ezüstszínu hoszigetelo anyagba burkolózik. Ez visszaveri a test hojét és csökkenti a verejtékezést, így megakadályozza a túlzott lehulést.
Vitálkapacitás:
Eroteljes testmozgás során sokkal mélyebben lélegzünk, mint általában. Belégzéskor a tüdo jobban kitágul, kilégzéskor pedig jobban összehúzódik. A vitálkapacitás az ilyen feltételek között mozgó összes levego mennyisége. Ez nagyjából tízszerese a légzési térfogatnak, mely a nyugalomban ki- és belégzett levego mennyisége (ez felnottek esetében kb. fél liter)

Az izommuködéshez nélkülözhetetlen anyagok:
Szénhidrátok: A test fo üzemanyagai. Szabályozott módon való lebontásuk során szabadul fel a test sejtjeinek muködéséhez szükséges energia. Rendszerint kétszer annyi hidrogén-atomot tartalmaz, mint oxigén- vagy szénatomot. A legegyszerubb szénhidrát a monoszacharid. A diszacharidot két egymásra kapcsolódó monoszacharid alkotja, míg a poliszacharid több tíz vagy több száz monoszacharidból álló hosszú lánc. A cukrok többsége mono- vagy diszacharid. Közéjük tartozik a szolocukor (=glükóz), a gyümölcscukor (=fruktóz), valamint a répacukor (szacharóz).
Szolocukor : A szervezet fo üzemanyaga, mely az aerob légzés folyamán bomlik le energia-felszabadulás kíséretében. A test vagy közvetlenül táplálékból vagy összetett szénhidrátok megemésztése révén jut glükózhoz. A vér szolocukorszintjét hormonok szabályozzák. Szolocukor-molekulák összekapcsolásával a szervezetben glikogénként tárolható, majd a glikogén lebontásával újra felszabadítható. A glikogént állati keményítonek is hívják. Az izmokban tárolódik (és a májban is).
Lipidek: A sejtek fontos építoanyagai, sejthártya-alkotók, túlzott hoveszteség elleni szigetelok, kémiai üzenetvivok vagy hormonként is muködhetnek. De ami igazán fontos számunkra, hogy a lipidek koncentrált energiaforrások. Molekuláik szén és hidrogén-atomokat tartalmaznak, valamint néhány oxigénatomot. Ide tartoznak a zsírok és olajok, valamint más zsír- és olajalapú anyagok, pl. a szteroidok. Ezek olyan összetett lipidek, melyekben a szénatomok gyurukbe rendezodnek. Több hormon (gyakori doppingszerek!), néhány vitamin és a koleszterin is közéjük tartozik.
Fehérjék (proteinek): A szervezet legbonyolultabb anyagai közé tartoznak, több ezernyi fajtájuk létezik. Molekuláit meghatározott sorrendben egymáshoz kapcsolódó aminosav-egységek építik fel. A testben húszféle aminosav található, melyek szenet, oxigént és hidrogént tartalmaznak. A vér vörösvérsejtjeiben található hemoglobin a globin nevu fehérje négy láncából áll. Ez a hemoglobinmolekula a tüdoben oxigént köt meg, s oxihemoglobinná válik. Szent-Györgyi Albert (1893-1986) végzett néhány fontos vizsgálatot az izom-összehúzódással kapcsolatban. Egyik kísérletében aktin és miozin fehérjét kevert össze, majd energiahordozó ATP-t adott a keverékhez. A fehérjék hirtelen összehúzódtak, éppúgy, mint az élo izomban. Szent-Györgyi munkássága elosegítette, hogy a kutatók megértsék az izmok muködését.

Anyagcsere:
A szervezetben végbemeno vegyi folyamatok összességét nevezzük anyagcserének, melyet hormonok szabályoznak, mikor kémiai üzeneteket visznek egyik sejttol a másikhoz.
– Katabolizmus: Az összetett szerves vegyületek lebomlanak. Rendszerint energiát szabadítanak fel, melyet a test anabolikus reakciókhoz használhat fel. Katabolikus reakció például a szolocukor lebontása a légzés, s a keményíto lebontása az emésztés során.
– Anabolizmus: A szervezet összetett szerves vegyületeket készít egyszerubbekbol. Ezekhez a reakciókhoz általában energiára van szükség. Ilyen reakció például a fehérjék szintetizálása aminosavakból vagy a glikogénkészítés szolocukorból.
– Metabolit : anyagcseretermékek. Például szolocukor, mely a oxigén jelenlétét igénylo (aerob) légzés folyamán bomlik le, s a karbamid, mely a fehérjék lebontásakor keletkezik.
– Energia : munkavégzo képesség. A kémiai energia vegyületekben – például zsírokban és szénhidrátokban – van tárolva. Amikor ezek az anyagok a katabolizmus során lebomlanak, a bennük levo energia egy része hoenergia, más része mozgási energia formájában szabadul fel.
– Az anyagcsere mértéke állandóan változik. Hormonok szabályozzák, de sok más tényezo is befolyásolja, többek közt a nem és az életkor. A férfiak és a fiatalok anyagcseréje rendszerint gyorsabb, mint a noké és az idosebbeké. Eroteljes testi igénybevétel hatására akár tizenötszörösére is gyorsulhat az anyagcsere. A testhomérséklet minden 1 °C-os emelkedése nagyjából 20%-kal, az étkezés pedig 10-20%-kal növeli. Az anyagcsere mértékét a stressz is fokozza, amely muködésbe hozza a szimpatikus idegrendszert. Az anyagcsere sebessége a tevékenység intenzitásának fokozódásával is növekszik. Néhány tevékenység kJ/órában megadott anyagcsere-sebessége:
Pihenés 250 kJ/h
Állás 500 kJ/h
Séta 750 kJ/h
Házimunka 1130 kJ/h
Kocogás 2640 kJ/h
Úszás 3000 kJ/h


II. Miért tilos ?

A doppingolás veszélyes az egészségre, aláássa a sportról alkotott pozitív képet és a sport célját, tönkreteszi a tiszta versenyt, a fair play szellemét. Azokat az elveket tagadja meg, amiért a sport létezik : a becsületes játék, az egyenlo esélyek, a lojális verseny, az egészséges aktivitás elveit.
Az a sportoló, aki nem csak a maga örömére sportol, hanem versenyezni is kíván, be kell hogy tartsa az érvényben lévo szabályokat, mert sportolni mindenkinek lehet, versenyezni azonban kiváltság.
Különösen veszélyes az a sportolói álláspont, hogy a saját egészségéért mindenki maga felelos, és hogy a felügyelt és ellenorzött doppingolás kevésbé káros, mint a magára hagyott versenyzo korlátok nélküli doppingolása. Ezek a sportolók a jelen eredményeiért kockára teszik saját és utódaik egészségét is.
De a versenyzot kezelo orvost is ugyanolyan felelosség terheli. A magyar egészségügyi törvény kimondja, hogy az egészségügyben dolgozó személy csak gyógyító-megelozo célra adhat gyógyszert, s ha ezt megszegi, bizonyítás esetén az orvosi gyakorlattól való eltiltással, sot szabadságvesztéssel is büntethetik.
A doppingolást az etikai elvek mellett egészségügyi érvek miatt is tiltják. Bátran kimondható ugyanis, hogy gyakorlatilag csak az a szer és dózis emeli a teljesítményt, aminek már mellékhatása is van. Különösen az utóbbi években alkalmazott nagyhatású fehérjehormonok veszélyesek, mert hatásuk csak évek múlva fedezheto fel és következményei visszafordíthatatlanok.
Ausztriában különleges kísérletet végeztek annak vizsgálatára, hogy vajon tud-e egy erosportban (súlyemelés) egyéni csúcsot felállítani "tisztán" egy olyan versenyzo, aki azelott anabolikus szteroidot szedett. Az eredmény meglepo volt, azt mutatta, hogy igen! Ehhez nagyon tudatos edzésprogramra volt szükség és minél több megengedett teljesítményfokozót kellett felhasználni. Az 1. ábra a teljesítményt befolyásoló legfontosabb tényezoket mutatja be. A nagy eredményekre való felkészüléskor valamennyi tényezot tudatosan (és tudományosan) kell a kituzött cél szolgálatába állítani. A 2. ábrán látható edzésingereket, amelyek által a kívánt alkalmazkodási reakciók kiválthatók, az egyénre szabva, a körülményeket messzemenoen figyelembe véve kell adagolni. Ma már csúcsteljesítményeket csak több tudományág eredményeinek célzott felhasználásával érhetünk el. Az edzéselméletet segíto ilyen tudományok pl. az orvostan, az antropometria, a pszichológia, a szociológia, a táplálkozástudomány, a biomechanika, a biokémia és a gyógyszertan is.

III. Doppingellenes Világkonferencia Lausanne-ban

Felismerve a dopping veszélyeit és fenyegetéseit, az 1998. augusztus 20-i találkozóján a NOB elhatározta, hogy 1999. február 2-án, 3-án és 4-én, Lausanne-ban Doppingellenes Világkonferenciát (World Conference on Doping in Sport) szervez. A választás nem véletlenül esett épp Lausanne-ra, hiszen 1967-ben ebben a városban, a Mon Repos Villában, a NOB akkori székhelyén alapították meg szeptember 26-án és 27-én az Orvosi Bizottságot. Idén közel 600 delegáció vett részt a konferencián Svájcban, köztük azok a nemzetközi szövetségek, nemzeti olimpiai bizottságok, kormányképviseletek, szakosított képviseletek, nemzetközi szervezetek és szakértok, akik bizottságot alakítottak, hogy doppingellenes tevékenységet folytassanak, valamint sportolók is. Négy nagy témakört jelöltek ki: 1) A sportolók védelme ; 2) A jogi és politikai aspektusok ; 3) Megelozés : erkölcs, nevelés és kommunikáció (ennek elnöke Schmitt Pál volt) és 4) Pénzügyi szempontok. A Világkonferencia célja az volt, hogy tárgyaljanak és konkrét intézkedéseket fogadjanak el a vitatott területeken, és megvizsgálják egy egységes rendszer kialakításának lehetoségét, mely egy új doppingellenes szervezet lenne.
Az eloadások a jövo tervei mellett a mai helyzetet is bemutatták. Érdekes kérdésfelvetés volt például, hogy miért nem tiltott a dopping mindenki számára, nem csak a sportolóknak? Többen rámutattak, hogy a doppingellenes intézkedések csak a sportolókra vonatkoznak, miközben a doppingolás különbözo formáit széleskörben alkalmazzák más tevékenységi körökben is, bármiféle korlátozás nélkül. Mégis indokolt a megkülönböztetés sportolók és nem-sportolók között. A sportot hibás lenne ugyanabba a kategóriába sorolni, mint más tevékenységeket. A verseny mindig szabályokon alapszik, amiket be kell tartania minden résztvevonek. Ezek a szabályok adják a sport kitüntetett etikai és nevelési atmoszféráját. Tegyük hozzá, a hétközbapi életben is sok stimuláló hatású szer, nyugtató vagy kábítószer használatát bünteti a törvény. Ez okozhat is problémát néhány esetben, amikor egy sportolót kapnak el droghasználatért. Ilyenkor nehéz meghúzni a határvonalat, mikor tartozik a büntetojog, és mikor a NOB hatáskörébe az eset. Leegyszerusítve a kérdést, a különbség a rendeltetésükben van. A dopping célja a teljesítmény javítása, míg a drogokkal a gondtalanság érzésére való vágy kielégítését akarják elérni. Ha azonban a sportoló olyan szerekkel él vissza, amik kifejezetten illegális drogok, természetesen ugyanolyan felelosségrevonás alá esnek, mint bárki más. Az egyéb anyagokkal való visszaélést a NOB pénzbírsággal, cím- vagy éremvisszavonással, rekord érvénytelenítésével, felfüggesztéssel büntetheti, a szabálysértés súlyosságától függoen.
Egy másik érdekes kérdés, hogy nem lenne-e lehetoség orvosi felügyelet mellett engedélyezni a doppingot? Ez a lehetoség a modern elit sport logikáját szeretné követni, mely e században változott meg: az amator sport átalakult, s kialakult a profizmus rétege. A következo lépés egy olyan elit professzionizmus lenne, melyben szerepet kapna a dopping. Elméletileg ugyan engedélyezhetnék az orvosi támogatással történo, szigorúan felügyelt doppingolást, de fontos hangsúlyozni, hogy a doppingszerek közép- és hosszútávú kockázatait még mindig lehetetlen ellenorizni, s ezt a veszélyt nem érdemes vállalni. Bár a sportorvoslás segíthet a sportolóknak maximálisan kihasználni erejüket, semmi esetre sem szabad az emberi testtel kísérletezniük.
A konferencia fo feladatai közé tartozott a doppingolás fogalmának körülhatárolása és az intézkedések szigorítása esetenként. Mario Pescante, olasz NOB-tag rámutatott: "A kormányszinten zavaros helyzetek, a különbözo szövetségek egymásnak ellentmondó rendszabályai hátráltatják a tudományos kutatómunkát és fontos kezdeményezések elmulasztását okozzák a világ sok részén." Pescante úr figyelmeztette a konferencia résztvevoit: "A közvélemény elunta a várakozást". A NOB egy speciális munkacsoportja – melyet a tavalyi Tour de France után létesítettek – szorosabb együttmuködést tart szükségesnek az olimpiai bizottságok és a kormányok között a dopping megelozése és büntetése terén, valamint a törvények hangsúlyozottabb nemzetközi összehangolását és széleskörubb információcserét. Ez a munkacsoport beszámolójában szigorúbb szankciókat javasolt, például magasabb, akár egy millió amerikai dolláros (ez kb. 220 millió forint) pénzbírságot vagy egy életre szóló eltiltást bármilyen sporteseményen való részvételtol, a doppingolás szabálysértésének súlyosságától függoen. De Sepp Blatter, a FIFA elnöke az olimpiai bizottságokat megértésre és sokkal rugalmasabb rendszabály-renszer elfogadására szólította fel. Úgy érvelt, a profi sportolókat példamutatás okával néha indokolatlanul büntetik olyan szigorú szankciókkal.
Több delegáció beszélt arról a nyomásról, ami a sportolókra nehezedik a szponzorok miatt, s bírálták a nyilvánosság és a média magatartását. Ezen az állásponton volt Spyros Pappas, az Európai Unió képviseloje is, aki elítélte a sport mértéktelen politikai kihasználását is: "Ha a sport államüggyé válik, többé nem sport.". Szükségesnek tartotta továbbá a doppingellenes szervezetek szabályzatait és doppinglistáját egységesíteni: "Nincs logika abban, hogy egy országban vádat emelnek egy sportoló ellen, máshol meg hosként ünneplik, pedig ugyanazt a szert szedik."
A média képviseloi ugyanúgy jelen voltak a konferencián, mint támadóik, s a 130 ország sportújságíróinak egyik követe úgy nyilatkozott, hogy a médiának kétségkívül szerepe volt a kialakult helyzetben, de szerepe van a nevelésben is, és hinni akar a sport tisztaságában. "A doppingot büntetni kell, de a büntetés nem gátol meg semmit. A nevelés a legfontosabb."
Jim Parry (az angliai Leeds Egyetemrol) azt mondta, különbséget kell tenni a nevelés és a "besulykolás" között, mert "Azt mondani a fiataloknak, hogy valami helytelen, még nem fogja leállítani oket." Szükségesnek tartotta, hogy világosan definiálják, mi etikátlan és mi ártalmas. "A dohány és az alkohol ártalmas, de sokan a küldöttek közül rá fognak gyújtani és isznak egyet, mikor kimennek ebbol a konferencia-terembol."
A fogalmak és szabályok pontosítása mellett a legfontosabb feladat kétségkívül egy új doppingellenes bizottság felállításának terve volt. Az új szervezetben helyet kapnának az olimpiai bizottság képviseloi, kormányok képviseloi, az orvosi és tudományos társadalom jeles személyiségei és természetesen a sportolók is. Fontos, hogy a bizottság függetlenül, megfelelo pénzügyi és erkölcsi megalapozottsággal muködhessen. Richard Schultz, az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának titkára ezt úgy fogalmazta meg, hogy a szervezetnek minden politikai szemponttól távol, teljesen elhatárolva kell muködnie. A doppingolást pedig úgy minosítette : "Meg kell gyoznünk a csalókat, hogy amit tesznek, nem csak a NOB szabályoknak mond ellent, de Isten szemében is bun. A 'Minden áron gyozni akarok'-szindrómát fel kell váltsa a 'Becsülettel gyozni'-elv." John Taylor, az Új-Zélandi Sportminisztérium nevében felvetette, hogy az új bizottságot egy kiváló, de már nem aktív sportoló vezesse. A szervezet legfobb feladata a globális dopping-elleni harc ellenorzése, koordinálása lenne, valamint hogy külön figyelmet fordítsanak az elore be nem jelentett tesztek kiterjesztésére, a kutatások összehangolására, a megelozo és nevelo programok népszerusítésére, továbbá az elemzések és a felszerelés tudományos és technikai szabványainak egységesítésére. Az alapításhoz szükséges kezdotoke minimális összegét a konferencián 25 millió amerikai dollárban állapították meg, s a további költségeket az olimpiai játékok közvetítési bevételeibol fedeznék. A program a 2000-es Sidney-i olimpiai játékok idején valósul meg a tervek szerint. A konferencián hozott döntések alapján három hónapon belül (tehát '99. májusig) összeül egy munkacsoport, mely
Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke a konferencián így nyilatkozott : "Egyértelmu üzenetet akarunk küldeni a sportolóknak, hogy mindenre elszántuk magunkat, és gyökeresen ki fogjuk irtani a doppingot, mely megmérgezi a világ sportját." Bár hozzátette, ez a harc nehéz és küzdelmes lesz, mert a sportteljesítményt növelo drogokkal való üzérkedés nagyon agyafúrttá vált a lebukás elkerülésének új útjainak keresésében, s gyakran olyan szakemberek segítik a csalókat, akik némi nyereségért ügyet sem vetnek a hivatásosok etikai kódexére. Samaranch továbbá felvetette, hogy oktatókampányt szeretne indítani a csalásnak e "gyulöletes és egészségre káros" formájáról, hogy megvédjék a fiatalokat a "halálos veszélytol". A NOB Sportolói Bizottsága (melynek a világ minden tájáról érkezo olimpiai sportolók a tagjai) egyhangúan támogatja Samaranch elképzeléseit. Charmaine Crooks, kanadai sportolóno maga is versenyzett doppingolt versenyzokkel szemben, és "Becsapva és erovesztetten éreztem magam" – mondta. A javasolt új szervezet megalakítását pedig létfontosságúnak tartja, mert nélkülözhetetlen a sportolók érdekében.
Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Drogellenorzo Programjának (UNDCP) képviseloje azt mondta a konferencián : "Ha van olyan környezet, ahol nincs helye a drogoknak, az a sport. A sport gyozteseket nevel, a drog veszteseket." Hozzátette, a sport sokáig segített, egészséges alternatívát mutatva a drogokkal kapcsolatos tevékenységekkel szemben, de most már ez a terület is szenved a visszaélések miatt. Schmitt Pál így nyilatkozott : "Az évszázad utolsó napjaiban remélhetoleg a sport erkölcsének reneszánszát láthatjuk majd." Reméljük, igaza lesz, és visszatérnek a játék nemes elvei a sportba.
Az "A" melléklet tartalmazza azt a bizonyos Lausanne-i Nyilatkozatot, mely hat pontban összefoglalja a konferencia eredményeit, s amelyet Juan Antonio Samaranch
így jellemez : "Egy nagy gyozelem a tiszta sportért".

8. kép: a Lausanne-i konferencia.

IV. Látogatás egy doppingellenorzo laborban
Látogatás Magyarország egyetlen doppingellenorzo laborjában
és interjú Dr. Hollósi Ildikóval

A NOB Orvosi Bizottságának elnöke, Alexandre de Merode herceg kiemelte a Doppingellenes Világkonferencián, hogy a NOB volt az elso, akik 1967-ben elindították a dopping elleni harcot, megalapítva az Orvosi Bizottságot és az olimpiai játékokon bevezették a doppingellenorzéseket Mexikóvárosban és Grenoble-ban a következo évben. A NOB közel harminc akkreditált laboratóriumával a világban kamatoztatja a magasabb technikai színvonal adta lehetoségeket, s egyre bonyolultabb készítményeket is képesek kimutatni.
Magyarországon sajnos csak egy doppingellenorzo laboratórium van, és az sem akkreditált, azaz nincsen elegendo berendezésük. (De mint megtudtam, minoségileg semmivel sem elmaradottabb más országok laboratóriumainál, csak az a HP elemzo gép, amibol Magyarorszgáon egy darab található, minimum öt-hat kellene legyen.)
Mivel megyénkben sincs ilyen tevékenységet végzo labor, felutaztam Budapestre, hogy ott tanulmányozhassam kicsit munkájukat.

A három helyiségbol álló laborban Dr. Hollósi Ildikó kalauzolt. Alábbiakban a vele készült interjút írom le.
– Magyarországon mióta végeznek doppingvizsgálatokat ?
– Magyarországon 1984 óta végzünk ilyen teszteket, összesen eddig kb. 8 és fél ezer mintát elemeztünk. Ez ido alatt a pozitív tesztek aránya 28,17 %-ról 0,5 %-ra csökkent, ami rendkívül jó arány, tekintve, hogy a nemzetközi átlag 1 - 1,5 %. (A részletes adatok az E mellékletben olvashatók.) Itt vizeletmintából végezzük a vizsgálatokat, esetenként vérbol, de erre még nem nagyon volt példa.( Hajanalízist hazánkban egyáltalán nem végeznek, bár sok droggal való visszaélés tesztelésénél hasznos lehetne, mert az olyan drogok, mint pl. az altatók vagy a kokain, erosen kötheto a haj melanintartalmához. Sajnos más doppingszereknél, pl. a szteroidoknál sokkal alacsonyabb a hajban való felhalmozódás, ezért érzékenyebb analitikai technikára van szükség a kortikoszteroidok vagy anabolikus szteroidok hajmintából való kimutatásához. Ugyanakkor visszamenoleg több pontos és részletes elemzést nyújt a hajanalízis a szerek szedésérol, mint a vizelet-elemzés.
– Hogyan zajlik egy doppingvizsgálat ?
– Az egész procedúra három fo részbol áll : I. Mintavétel ; II. Analízis (ezt végezzük el mi itt) ; III. Szankciók. Ezek pontos szabályait kormányrendelet szabályozza.

Dr. Hollósi Ildikó rendelkezésemre bocsátotta a fent említett rendeleteket, ezek alapján alább vázolom a mintavétel folyamatát:

I. Mintavétel :
1. Ellenorzésre történo kijelölés : Ellenorzéseket lehet a versenyeken és a felkészülési idoszakban is lehet végezni. Elobbiekre a versenyrendezo bizottság jelöli ki a sportolókat, utóbbiakra, azaz az ún. "Out of competition" ellenorzéseknek pedig minden igazolt ill. versenyeken résztvevo sportolót bármikor, elozetes figyelmeztetés nélkül alá lehet vetni. A várható ellenorzésekrol tilos a sportolót elore tájékoztatni. Mindkét esetben kap a sportoló a szóbeli felszólítás mellett nyomtatványt is (ezeket a D melléklet tartalmazza), ezen rögzíteni kell a szükséges adatokat. A doppingellenorzés megtagadása vagy téves ill. megkésett megjelenés azonos elbírálás alá esik a pozitív esettel!
2. Mintavétel : A versenyen kívüli, elore be nem jelentett ellenorzéskor a sportoló mellé kirendelt kísérovel, 24 órán belül kell megjelenni a mintavételen, míg versenyen történo mintavétel esetén közvetlenül a verseny után, de maximum egy órán belül. A mintavételi helyiségben csak arra felhatalmazottak tartózkodhatnak , a vizeletmintát csak a sportolóval azonos nemu személy veheti le. Egy idoben csak egy sportoló tartózkodhat a vizsgálati helyiségben. A manipuláció elkerüléséért a felesleges ruhadarabokat a versenyzonek le kell vennie. A mintavétel egy lezárt, ellenorzött mintavételi edénybe történik, ellenor jelenlétében. Aztán a versenyzo által kiválasztott, elore megszámozott mintaszállító edénypárba töltik a vizeletmintát. Mindkét üveget a sportoló jelenlétében kell lezárni, és az egyedi kódot a kíséro urlapon fel kell tüntetni, így az analízis során teljesen kizárt a manipuláció (oda már csak a számmal ellátott edény érkezik, név nélkül) A korrekt analízis végzéséhez min. 75 ml vizeletre van szükség, amelybol 50 ml-t az "A" feliratú, 25 ml-t a "B" feliratú mintavételi edénybe kell tölteni. Ezek az edények lezárás után sérülésmentesen nem nyithatók. Végül a sportolónak nyilatkoznia kell azokról a gyógyszerekrol vagy egyéb készítményekrol, amelyeket a vizsgálatot megelozo 3 napon szedett. Ezeket is feltüntetik a mintavételi urlapon.

II. Analízis :
– Hogyan történik az analízis ebben a laborban?
– A biológiai minta (vizelet) elemzése két részbol áll. Eloször egy ún. Screaming szakaszon megy át aminta, ilyenkor sok vegyületet tudunk egyszerre kimutatni. A második szakaszban, az azonosításkor, ha találunk a vizeletben amúgy is jelenlévo komponenseket, megállapítjuk azok összetételét. A különbözo dopingszerek kétféleképpen ürülnek a vizeletbol: vannak, melyek változatlan fomrában, de vannak olyanok is, melyek meabonit formában, azaz a szervezetben átalakulna. Erre külön figyelnünk kell. Továbbá figyelembe kell vennünk, hogy a sportoló a mintavétel elotti 48 órában esetleg szedett gyógyszereket, amik nem tiltottak, ezeket is ki kell szurnünk. A talált komponenseket így csoportokra osztjuk. Az elokészítés során kiszurjük azokat a zavaró komponenseket, majd elvégezzük a szükséges méréseket. Az elválasztási technika és a detektálás egyesítésével a végso azonosítás fázisába érünk. Ehhez gázkromatográfot (elválasztás-technikai módszer) és tömegspektográfot használunk.  Van egy kiváló Hewlett Packard gépünk, ami elvégzi a szükséges analizálásokat (9. kép). A probléma csak az, hogy az ilyen gépbol kb. 5-6 db kellene ahhoz, hogy csatlakozhassunk a NOB 25 akreditált laboratóriumához, ahol további feltétel még egy nagy felbontású tömegspektométer, ami kb. egy millió német márkába kerül. Ettol azért még messze állunk. Mindenesetre a ránk bízot évi 7-800 analízist maximálisan megbízható eredménnyel el tudjuk végezni.

III. Szankciók :
Pozitív "A" minta esetén : Ha az "A" minta pozitív volt, úgy a sportoló vagy elismeri a vizsgálat eredményét, vagy a "B" minta vizsgálatát kéri, és jogosult a minta vizsgálatán részt venni, külso szakérto egyideju bevonásával.
Szankciók: Az adott versenybol ki kell zárni a sportolót, ha az ellenorzés pozitív eredménnyel zárult, az ellenorzés alól magát kivonja, az ellenorzést meghiúsítja vagy a mintavétel rendjét nem tartja be, illetve a fentiek bármelyikét megkísérli.
Bármelyik esetben a versenyzo versenyen elért eredményét meg kell semmisíteni. Ha csapatsportról van szó, akkor a csapatnak azt az eredményét kell megsemmisíteni, amit azon a versenyen ért el, amin az adott sportoló részt vett. További szankciók a szabálysértéstol függoen : több éves eltiltás minden versenytol, pénzbírság, egyedi esetekben szabadságvesztés.

A leghíresebb eset foszereploje, Ben Johnson látható a 10. képen (balról a harmadik futó, 159-es rajtszámmal). Az 1988-as Szöul-i olimpián bukott le, s a NOB éppen ot szemelte ki, hogy példát statuáljon a doppingolóknak. Addig nem alkalmazott súlyos szankciókat róttak ki rá.

Ezen a képen még Ben Johnson a 9,92 másodperces új világcsúcsát ünnepli, de három nappal késobb megfosztják olimpiai aranyérmétol.
V. Arthur Lintontól Maradonáig

A sporttörténelem során sokan kísérleteztek olyan módszerekkel, melyek segítségével rövidebb ido alatt, kevesebb erofeszítéssel akartak eredményeket elérni. Az ilyen próbálkozások azonban kivétel nélkül (!) kudarcba fulladtak. Ebben a fejezetben felsorakoznak a legnagyobb vesztesek, akik gyoztesek akartak lenni bármi áron. Az o sorsuk szolgáljon tanulságként a jelen nagy versenyzoinek.
Már az osi Egyiptomban ittak a sportolók egy bizonyos keveréket, mely fott szamárlábat, rózsaszirmot és csipkebogyót tartalmazott. Ok ettol várták a gyozelmet. (Arról nincs adatom, hogy bevált-e ez a módszer.) De az antik Görögországban is voltak hasonló esetek. Például az i.e. 668-as olimpiai 200 méteres gyoztese különleges füge-diétát alkalmazott. Az ilyen mérvu csalások azonban eltörpülnek a huszadik század botrányai mellett.
Az elso emlékezetes újkori eset a Bordeaux - Párizs közti leghosszabb országúti kerékpárversenyen (594 km), 1896-ban történt. Egy edzo állítólag meggyilkolta a versenyzojét. Persze nem szándékosan, és bizonyítani sem lehet semmit. Az mindenesetre tény, hogy Arthur Linton a táv felénél már teljesen kimerült. A mezony éjféltájban rajtolt Bordeaux-ban, és kerek 20 órányi taposás után gurult be az elso kerekezo a párizsi Parc de Princes stadionba. Linton, ezt mindenki látta, feltunoen hamar kimerült. Ezért "Choopy" Walbourthon, az edzoje, valami "varázsitalt" nyújtott át neki. Ettol Linton új erore kapott, de alighogy Párizsba értek, meghalt. A halál oka: trimetil-túladagolás . Ez volt a sport történetének elso halálesete, amit kétségtelenül doppingszer okozott.
Sztrichninnel a gyozelemig : Közvetlenül a maratoni futás után 1904. augusztus 30-án Thomas Hicks edzoje a következo nyilatkozatot tette: "A maratoni futás orvosi szempontból egyértelmuen bizonyságát adta, hogy a hosszútávfutásban az atléták milyen nagy hasznát veszik a drogoknak. Tíz mérfölddel a cél elott Thomas Hicksen észleltük a pillanatokon belül bekövetkezo összeomlás jeleit. Amikor vizet kért, megtagadtam tole. Csupán azt engedélyeztem neki, hogy desztillált vízzel kiöblítse a száját. Úgy tunt, hogy össze is szedi magát, és tovább futott, míg csak pár mérföldnyire meg nem közelítettük a stadiont. De akkor láttam, hogy kénytelen vagyok bevétetni vele egy ezred gramm sztrichnint , tojásfehérjében föloldva. Noha francia konyakot is hoztunk magunkkal, óvakodtunk attól, hogy más izgatószert is adjunk neki. A cél elott négy mérfölddel Hicks könyörögve kérte, hadd feküdhessen le. Mivel tudtuk, mi lenne ennek a következménye, nem járultunk hozzá. Amikor Hicks elhaladt a jelzotábla mellett, arca már hamuszürkévé fakult, félholtnak látszott, ezért ismét adtunk neki egy ezred gramm sztrichnint, továbbá két tojást meg egy korty brandyt. Azonkívül meleg vízzel ledörzsöltük egész testét; ugyanis vízmelegíto készüléket hoztunk magunkkal az automobilban. Ezután a fürdo után Hicks megint magához tért. A két utolsó mérföldön már csak gépiesen futott. Szeme elvesztette csillogását, arca vértelenné halványult, két karja petyhüdten lógott, és talpát alig bírta fölemelni a talajról. Hallucinációk gyötörték. Az utolsó mérföldet már mero szenvedés közepette kínlódta végig. Megevett még két tojást, ismét megfürdettük, kapott pótlólag még egy korty brandyt és utána roppant fáradtsággal vánszorgott föl a két utolsó dombra. Hogy gyozött, arról csak utóbb szerzett tudomást." Hicks a maratoni futás során 8 fontot leadott, elvesztett súlyának felét azonban kiadós éjszakai alvás és boséges lakoma után máris visszaszerezte. A futók nem csak a hoségtol, a portól is szenvedtek. Amikor Hicks edzojének a jelentését közzétették, senkinek nem jutott eszébe, hogy Hickset netán diszkvalifikálni kellene.
1960 augusztus 26. Római Olimpia. Eloször rendezik meg a 100 km-es kétüléses kerékpár-versenyt. Fojtogató a hoség. 11:24-kor a dán Knud Jensen és Jörgen Jörgensen egyszerre fordul le a kerékpárról. A mentoautóban fejezik be a kerekezést. Még további 12 versenyzo jut hasonló sorsra. Egyikük, Knud Jensen, belehal sérüléseibe. Az orvosok diagnózisa: koponyatörés. De a halál oka valami egészen más. Kiderült: Jensen és Jörgensen a verseny elott amfetamint szedett. A gyozelem az olaszoké. Ez az eset bizonyítja, hogy bármilyen veszélytelennek is tunhet egy anyag, váratlan események hatására szörnyu és kiszámíthatatlan következményekkel járhat alkalmazásuk. A két dán nem számított ekkora hoségre, s Jensen szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat, ez okozta halálát. Az eset után a NOB 1964-ben a Tokio-i Olimpiai Játékokon bevezette a dopping-ellenorzést.
Halál a Tour de France-on – ismét ölt a doppingszer : Az egyik legdrámaibb történet 1967. július 13-án, a Tour de France 13. szakaszán kezdodött: ez az egyik legrövidebb szakasz (211,5 km), de az 1902 m magas Mont Ventoux kopár sziklái közt vezet az út. A versenyzoknek egy órán belül 1800 m-es szintkülönbséget kell legyozni, miközben 20 km-t tekernek hegynek fölfelé. Ráadásul gyilkos meleg van: majdnem 50 °C. A kaptatón a 29 éves brit Tom Simpson lezuhan a kerékpárról, percekig eszméletlen. De Tommy kemény legény, két éve országúti kerékpáros-világbajnokságot nyert, szinte esélytelenül, és most is a nyolcadik helyen áll. Sosem adja fel, ha nagy a tét. A kíséro kocsi személyzete nyeregbe segíti, és újra nekivág. Pár méter után azonban felborul és a földre zuhan. Amikor az elsosegély érkezik, Tommynak már merev a tekintete, az újraélesztési kísérletek is eredménytelenek. Helikopterrel szállítják az Avignon-i kórházba. A baleset híre gyorsan terjed a versenyzok között, valamennyien reménykednek: "Túl fogja éni." Késo este sajtókonferenciát tartanak egy hajdani templomépületben. A verseny rendezoje, Felix Lévitan bejelenti Tom Simpson halálát. Sok versenyzo zokog, megsiratják az örökvidám, kesernyés humorú Tomot. De senki nem érti, hogy a versenyorvos miért nem állítja ki a hivatalos halotti bizonyítványt. Másnap a lapok közlik a halál okát: "napszúrás". Július 14-e van, a franciák nemzeti ünnepe, a versenyzok kedveszegetten hajtanak, s Tommy legjobb barátjának, Barry Hobannak engedik át a szakaszgyozelmet. A rendezobizottság elnöke így nyilatkozik: "Az együttérzés, a gyász érzete legyen az a tuz, amelyet sohasem engedünk kialudni." Folytatódik a verseny, Roger Pingeon nyer. Még véget sem ért az 54. Tour de France, mikor a versenyigazgató, Jacques Goddet már közzéteszi, hogy Simpson volt a hibás. A halál oka: Ortedrin . A boncolás metil-amfetamin jelenlétét bizonyította a vérben, Tom trikójában pedig találtak két felirat nélküli gyógyszeresfiolát, az egyik teljesen üres volt, a másikban egyetlen tabletta maradt. Ha valamennyi tablettát egyszerre vette volna be, öngyilkosság lett volna, de Simpsonnak semmiképpen sem lehetett ez a szándéka. Ilyen adagolásban pedig a szer csak a hoséggel párosulva lett halálos. Ugyanaz történt, mint a dán kerékpárossal 1960-ban a római olimpián. Azóta tud a világ errol a veszélyrol.
1968. március 12. A középsúlyú olasz Európa-bajnok Carlos Duran és német kihívója, Jupp Elze a kölni sportcsarnokban vív mérkozést a címért. 14 menet után Elze két ponttal vezet a holland vezetobírónál, Kromnál. A 15. menetben Duran eltalálja a kiforduló Elze tarkóját, aki a földre zuhan, a vezetobíró rászámol, de o még feláll, int, hogy feladja, leül a szorító sarkába, és elsírja magát. Aztán elveszíti eszméletét. Fél óra múlva a 28 éves versenyzo az Egyetemi Klinika mutoasztalán fekszik. A leggondosabb orvosi ellátás ellenére sem tér magához, és nyolc nap múlva meghal. A halál oka: agyvérzés. A boncolás eredménye: a szervezetében három különbözo doppingszert találtak. Elze mindent feláldozott az ökölvívásért. Még az életét is. De a tragédiát részben az akkoriban bevezetett nyolcunciás kesztyuk okozták. Valóban csökkentik az ütés erejét, viszont Elze több, nagyobb ütést kap fejre. A hatunciás kesztyukkel esetleg korábban kiütötték volna, viszont életben marad. Ezt nevezik alternatívának a bokszban?
Peter-Michael Kolbe és a "nátha elleni injekció" : 1976. július 25. Olimpiai egypárevezos: Kolbe hamarosan már egy hajóhosszal vezet. Az 1000 m-es jelzobójáknál látszólag már el is dolt a verseny, Kolbe ellenorzése alatt tartja a mezonyt. 500 m-el a cél elot Kolbe hitetlenül nézi, hogy a finn Karppinen egyre jobban feljön. Karppinen befogja, és 2,5 mp-es elonnyel gyoz. Kolbe a következo napon az alábbi magyarázattal szolgál a vereségre: Feltehetoen az injekció a hibás. Minthogy megfázott, és így nem tudott úgy edzeni, mint eltervezte, engedett a vezetoedzo, Karl-Heinz Bantle és a csapatorvos, Krause rábeszélésének, és a dönto elott hagyta, hogy egy karboxiláz és dioxinsav-injekciót adjanak be neki. Eközben rossz lelkiismerettel küzdött. De a nyolcas állítólag így verte meg a szovjeteket, és a német kerékpárosok is így nyertek aranyérmet. Így hát engedett az eroszaknak. Azután képtelen volt az evezo eroteljesebb húzására, nem is beszélve a csapásszám növelésérol. A dioxinsav kiütöte Kolbe vezetoit és csapattársait.
Dressel halálát követoen eros támadások a dopping ellen : 1987. április 10. A mainzi egyetemi klinikán allergiás sokk következtében elhunyt a 26 éves Brigit Dressel könnyuatléta, aki évek óta mintegy 100 különféle orvosságot szedett. Mikor beszállítják a klinikára, még órák múlva is jajgat a fájdalomtól. Borzalmas kínok között hal meg. A toxikus allergiás folyamat kiváltó oka a túl nagy adag (5 g) Metamizol (fájdalomcsillapító), melyet Buscopan készítmény formájában adtak be a betegnek a klinikán. Az orvosok nyilván nem tudták, hogy Dressel elozoleg injekciókat kapott, állítólag hátgerinc-bántalmaira. Azt is figyelmen kívül hagyták, hogy éveken át eros gyógyszeres befolyás alatt állt, ami teljesen indokolatlan, ha valóban "egészséges" sportolóról van szó. Dressel halála után 17 nappal a Szövetségi Egészségügyi Hivatal betiltja a Metamizol fájdalomcsillapító használatát. A 120 oldalas szakértoi vélemény megállapítja, hogy a sokkos állapotot legkésobb a kórházba szállítás idopontjában föl kellett volna ismerni. Ha ez megtörténik, a beteget megmenthették volna. A hétpróbázó hölgy halála heves vitát váltott ki a közvéleményben a doppinghasználatról. Azon a hosszú listán, melyen a Dressel által szedett gyógyszerek szerepelnek, a vitaminkészítmények és sok más gyógyszer mellett anabolikumok is találhatók, mint pl. a Megagrisevit vagy a Stromba . Ezeket általában csak súlyos betegeknek írják elo, de sportolók számára kifejezetten tilos a használatuk. Az orvosa által "egyre egészségesebb"-nek jelzett no súlyos beteg volt. A sport miatt kifejlodött számos mozgásszervi károsodásához az immunrendszer kifejezett gyengülése társult, amit valószínuleg az élosejt-kúra és a gyógyszerekkel való visszaélés váltott ki. A tiltott gyógyszerek segítségével történo teljesítménynövelés a sportban a korábbi években is elofordult. A sportolók egészségét és életét továbbra is veszélyeztetik az izomépíto anabolikumok. Willi Daume sportvezeto szerint pedig "ezek a világ sok országában már a hízómarhák számára is el vannak tiltva."
1988. július 24. Federico Bahamontes (1953) és Luís Ocana után Pedro Delgado a harmadik spanyol versenyzo, aki megnyerte a Tour de France-ot. Egyébként 7:13 perces elonnyel a második helyezett a holland Stwen Rooks elott. A spanyolok ünneplik, a sportág más nemzetbeli képviseloi kétkedve fogadják a gyozelmet. A doppingvizsgálat Delgado-nál probenicidet mutatott ki. E gyulladásgátló szer megakadályozza az anabolikumok kiszurését. A NOB ezért doppinglistára tette, a Nemzetközi Kerékpárosszövetség azonban nem. Delgado-t másodfokon felmentik, harmadfokon viszont mindez egyszeruen komédia.
A dopping – a végso eszköz : 1988-ban a NOB Szöulban Ben Johnsonnal példát statuált, megtette bunbaknak. Az elrettento ítéletnek visszatartó ereje van – indokolták. Elképzelheto. De igazságosnak semmiképp sem nevezheto. Johnsont egy életre tönkretették. Knud Jensen halála (1960) után 1967-ben a NOB létrehozza az Orvosi Bizottságot, mely a '68-as Grenoble-i téli olimpián bevezeti a doppingvizsgálatot, amit a kor hiányos orvosi ismeretei alapján végeznek el. A stanozolol-tartalmú Stromba-t, amit Johnson szedett '88-ban, két évvel korábban még nem tudták kimutatni. Ugyanez a helyzet a sajátvér-transzfúzióval*.


Ben Johnson mögött Carl Lewis fut

Ben Johnson : 1988. szeptember 24. Olimpiai 100 m-es futódönto: Szakértok szerint nem lesz nagy párviadal Carl Lewis és Ben Johnson közt, Lewis simán gyozni fog. Aztán eldördül a startpisztoly. Johnson rakétasebességgel indul. 50 m-nél már egy méter az elonye. 2 m-el a cél elott Johnson felnéz, aztán magasba emeli a karját. Fölényesen gyoz, és fantasztikus idovel: 9,79 másodperc ! (Carl Lewis lett a második, 9.92-vel.) Három nappal késobb az atlétáknak pihenonapja van, mégis ok szolgáltatják a szenzációt: az orvosi vizsgálatok kiderítették, hogy Johnson doppingszert szedett. Megfosztják aranyérmétol. (27 hónap után, 1990 szeptember 24-tol tért vissza a pályára)

Az 1988-as Szöul-i olimpián hivatalosan tíz versenyzo bukott meg a doppingvizsgálaton. A legnagyobb fogást kétségkívül a világcsúcstartó kanadai sprinterrel, Ben Johnsonnal csinálták, ám a Dél-Korea-i fovárosban a lebukásokban nem az atléták, hanem a súlyemelok jártak az élen: közülük ötnél bizonyult pozitívnak a laboratóriumi elemzéskor a kontrollminta. Ezen az olimpián összesen négy bajnoktól vették vissza az érmet: a már említett Ben Johnsontól (Kanada - 100 m, atlétika), Mitko Grubler-tól és Angel Guenchev-tol (Bulgária - súlyemelés) az aranyérmet, és Kerrith Brown-tól (Nagy-Britannia - judo) a bronzérmet.
1990. július 6. Heide Rosendahl, aki az 1972-es müncheni olimpián két arany- és egy ezüstérmet nyert, bátran kimondta: "A legjobb lenne valamennyi világcsúccsot érvényteleníteni, és újra tiszta lappal indulni." Az új atlétikai évad kezdetén eltiltották doppingolás miatt az USA gátfutósztárját, Greg Fostert, valamint Lary Myrickst és Antonio McKayt.
Az isteni Diego bukása :
1991. április 6. A focilabda utolérhetetlenül ügyes buvölojére, az utóbbi évtized legvarázslatosabb technikájú, ördöngös futballistájára kimondták a fegyelmi bizottsági verdiktet: Diego Armando Maradona játékjogát az olasz labdarúgó szövetség 15 hónapra felfüggesztette, kokainhasználat miatt. A Napoli argentin világsztárját a három héttel korábbi, Bari elleni bajnoki meccs utáni doppingellenorzés pozitív eredménye emelte a negatív szenzációk élére. Maradonát távollétében ítélték el, miután a doppingkontroll pozitív eredményének hírére hazaszökött Argentínába. Ahol rövidesen kábítószer rejtegetésén érték.
Egy 1998 októberében készült interjú:
– Diego, hogy állsz most a droggal? Sikerült felvenned a kábítószer elleni harcot?
– Hát nem mondom, hogy könnyu ellene harcolni.
– De továbbra is játsz kezelésre?
– Igen. De nem könnyu a dolog. Nem kívánom ezt senkinek.
– Szeretnél egyáltalán meggyógyulni?
– Micsoda kérdés! Hát persze, hogy szeretnék. Az a szerencsém, hogy meg tudom fizetni a kezelést, pénz nélkül szerintem nem lehet ebbol az ördögi körbol kimászni.
Barcelonai negatívum : öt pozitív eset ! : 1992. augusztus 9. Barcelonában 1850 doppingtesztet végeztek, s 5 pozitív esetet rögzítettek. Ez a szám szigorúan az olimpia bo két hetére vonatkozik, az ötkarikás játékok elott ugyanis még a megnyitóhoz egészen közel is többen fennakadtak a rostán. Az olimpián elsoként egy kínai röplabdázó, Vu Dang bukott meg, majd következtek az atléták: két amerikai, a kalapácsveto Jud Logan és Bonnie Dasse súlylöko, Madina Biktagirova fehérorosz noi maratoni futó, végül pedig a litván távolugróno, Nijole Medvedeva. Valamennyiüket kizárták, s rövidebb-hosszabb idore eltiltották a versenyzéstol. A jelek szerint az élsportban a doppingolás teljes kiirtására csak remény van, esély alig.
A helyzet ma is változatlan, az örök harcban a doppingolók mindig egy lépéssel elorébb járnak. De az orvosok és szakértok keményen dolgoznak azért, hogy akár csak egy sportoló életét is megmentsék.
VI. Doppingszerek a NOB doppinglistája alapján

Ez a fejezet inkább azoknak szól, akik komolyabban foglalkoznak gyógyszerészettel, és ismerik azokat a készítményeket, amiket alább leírok. Sok közülük nem több a hétköznapi ember számára egy névnél, viszont akadnak boven olyanok is, melyek nagyon is hozzátartoznak a mindennapi élethez, a a házi patikában, vagy akár a konyhaszekrényben is megtalálhatók. Ezek néha számomra is meglepo hatásmechanizmusú szerek, melyekrol tanulságos információkat tudhat meg a laikus olvasó is.
A sportolók teljesítményfokozásra sokféle gyógyszert, vegyületet, eljárást próbáltak ki. A NOB Orvosi Bizottsága a tiltott gyógyszerkészítményeket, doppingszereket különbözo osztályokba sorolja és mindegyikre hosszú jegyzéket állított össze, példaként a szerekrol. A gyógyszernevek csak példaként vannak felsorolva. A doppinglista sohasem lehet teljes és tökéletes, ezért az állandóan bovülo gyógyszerkínálat miatt háromhavonta rendszeres újraszerkesztést kell végezni. Mindig érdemes megvizsgálnia gyógyszeren található hatóanyaglistát is, mert egy hatóanyag többféle gyógyszerben is szerepelhet. Az alábbiakban közlöm az Országos Testnevelési és Sport Hivatal "Sportolók számára tiltott készítmények és hatóanyagok felsorolása" listáját. A listán a hatóanyagok nemzetközi neve szerepel, magyarországi készítménynevekkel.
A csoportosítási szempontok :

I. Doppingfajták
A) Stimulánsok
B) Narkotikumok
C) Anabolikus szteroidok
D) Vizelethajtók
E) Peptid-hormonok és analógjaik
II. Tiltott módszerek
A) Vérdopping
B) Gyógyszeres, vegyi és fizikai manipulációk
III. Korlátozások alá tartozó drogfajták
A) Alkohol
B) Marihuána
C) Helyi érzéstelenítok
D) Kortikoszteroidok
E) Bétablokkolók
A tiltott kategóriákba tartozó szereket, hacsak nem jelzik, nem lehet gyógykezeléskor használni, még akkor sem, ha a szer neve nem szerepel a listán a példák közt. A vizeletben (vagy vérben) a listán lévo szer jelenléte a beadás módjától függetlenül a szabályok megsértését jelenti. Ha nincs külön feltüntetve, a tiltott szerek bármilyen kis mennyiségének jelenléte versenyen történo mintavételkor egyenlo a doppingolás megvalósulásával. (A szer mennyisége tehát nem kritériuma a pozitív eset megállapításának.) A versenyen kívüli doppingmintavétel esetén csak a C), D) és E) osztályokba tartozó tiltott szerek kimutatása jelent pozitív eredményt. Ugyancsak ilyen elbírálás alá esik a fizikai, kémiai és farmakológiai manipuláció is.

I. Doppingfajták :
A) Stimulánsok : a kábítószerek és izgatószerek különbözo fajtái, melyek növelik az éberséget, csökkentik a fáradtságot és fokozhatják a versenyzési készséget, de az agresszivitást, illetve az ellenséges érzületet is. Alkalmazásuk csökkenti az ítéloképességet, mely egyes sportok esetében balesetekhez vezethet.
a) Amfetaminok:
1. amfetamin : ez a szer és vegyületei okozzák a legtöbb problémát a sportban. Maximális fizikai terhelésnél a normális dózis sportemberek halálát okozta. Az ~ok használata a sportban orvosilag nem indokolható. A szimpatikus központokat izgató pszichostimulánsok jellemzo csoportja. Serkentik az érzopályák és a nem specifikus agytörzsi aktivációs rendszerek közti kapcsolatot. Medicinális adag fáradtságnál serkenti a szellemi és fizikai tevékenységet, de ugyanakkor álmatlanságot okoz. Hatása 10-szer erosebb a koffeinnél. A gondolkodást megkönnyíti, de csapongóvá teszi, rontja az értékítélet-alkotást. A serkento fázist negatív visszahatás követi, még napok múlva is rossz a fizikai, szellemi teljesítmény. Ennek okán félo a hozzászokás. (E szerek mellesleg étvágycsökkentoek.) A vért élénkíto, fáradtságot eluzo, szellemi és fizikai teljesítményt javító hatások mind rövidebbek lesznek, erosségük és hatásfokuk is csökken. Magas adag: rohamszeru félelmi állapot, hallucinációk, eros izgatottság, szédülés, hányás, akár rángógörcs. Az 1950-es években Japánban, a '60-as években Svédországban észlelt "doppingjárvány" tömegesen hozott létre agykárosodást, mely gyökeres személyiségváltozást okozott. Az antiszociális viselkedés sajnos évekig megmaradt akkor is, ha a szer szedését elhagyták. Az említett veszélyek miatt ma már nem nagyon használják ezeket a szereket az orvosi gyakorlatban. Élénkítésre egyáltalán nem, fogyókúrára is egyre ritkábban. A szer rontja a számolási-képességet is. Egyéb hallucinogének hatóanyaga : LSD (LizergSav-Dietilamid), DOM (DimetOxi-Metil-amfetamin), pszilocibin, meszkalin, ololiuqui. Pszichikai tünetek : általában mint a hasisnál + lassult gondolkodás, elszegényedett lelki élet, térbeli/idobeli tájékozódás zavara, gyakori agresszív cselekedetek, a saját cselekedetek feletti kontroll kiesése, a helyzetfelismerés rohamokban jelentkezo hiánya. Testi tünetek : hohullámok, izzadási rohamok, szédülés, hányinger, szívdobogás, nagyobb adagok után: tág pupillák, szaporább szívmuködés, magasabb vérnyomás és testhomérséklet. Extrém nagy adagok után: lassuló szívmuködés, izombénulások, ataxiás rohamok, vérnyomás süllyedése, légzés romlása, nagyon magas lázzal járó kómás állapot.
Amfetaminnal 1972-ben Münchenben az Olimpián egy súlyemelo és egy judo-s, majd '76-ban Montreal-ban egy céllövo bukott le.
b) Szimpatomimetikus aminok:
2. efedrin : nagy adagban szellemi izgatószer és fokozott véráramlást idéz elo. Kedvezotlen hatásai között szerepel például a megemelkedett vérnyomás és fejfájás, fokozott és rendszertelen szívverés, nyugtalanság és remegés. Természetes eredetu kábítószer. Csikófark-féleségekbol származik (Ephedra vulgaris, Ephedra sinica, Ephedra equisetina). A gyógynövény-készítményekben "Ma Huang" néven szereplo kínai eredetu gyógynövény valójában az Ephedra vulgaris. Az efedrinhez való hozzáférés korlátozott, de a fogyasztó hatású készítmények korlátozás nélkül vásárolhatók. Hatása erosebb az adrenalinnál, de nem olyan eros, mint az amfetamin. Az efedrin hidroklorid nevu gyógyszer gyári készítményként Epherit, Ephetonin, Racedrin, Astmedrin, Noditran, Solvasthmin, Calciphedrin néven kerül forgalomba. Kisebb dózisokban ugyan, de pl. az ephedrine, a pseudoephedrine és hasonló vegyületek gyakran elofordulnak a nátha és szénanátha elleni készítményekben, amelyek a gyógyszertárakban, kiskereskedelmi forgalomban recept nélkül beszerezhetok. 1972-ben a Sapporo-i téli olimpián egy jégkorongozó, a München-i nyári olimpián egy kosárlabdázó, egy úszó és egy súlyemelo, majd '76-ban az Insbruck-i téli olimpián egy északi-síelo, '84-ben Los Angelesben pedig egy röplabdázó bukott le. A versenyzo semmilyen meghülés, nátha vagy szénanátha elleni szert ne használjon, mielott orvos vagy gyógyszerész nem ellenorizte, hogy a termék nem tartalmaz-e a tiltott stimulánsok közé tartozó drogot.
További stimulánsok :
3. amfecloral ; 4. amfepramon ; 5. amfetaminil ; 6. amineptin ; 7. aminorex ;
8. bamethan ; 9. bemergid ; 10. benzphetamin ; 11. benzylephedrin ; 12. cafedrin ;
13. cathin ; 14. cinnamedrin ; 15. clobezorex ; 16. cloforex ;
17. clorphentermin : készítményként : Desopimon
18. clorprenalin ; 19. clortermin ;
20. cocain : a délamerikai indiánok a coca-cserje leveleit rágták fáradság ellen. Ez kokaint tartalmazott. Érzésteleníto hatású, de nagyobb adagokban súlyos depressziót okoz, sot a légzoközpontok bénulásának következtében halálhoz vezet. Az 1884-ben felfedezett ~ról kiderült, hogy kiváló érzésteleníto hatása mellett kábítószer jellegu is.
Pszichés tünetek : alvászavar, fáradtság, apátia, félelmi rohamok, beszédkényszer, víziók, hallucinációk, izgatottság, agresszív cselekményre vagy öngyilkosságra való hajlam. Testi tünetek : pupillatágulat, remegés, fokozott reflexek, gyorsult pulzus és légzés, magasabb vérnyomás és homérséklet, étvágytalanság, testi leromlás (túladagolásnál : légzésbénulás, szívhalál). A sportban: a fogyasztó meg van gyozodve róla, hogy szinte emberfeletti szellemi és fizikai képességei vannak. A szellemi képességek egyáltalán nem növekednek, viszont kimutatható bizonyos fizikai dopping jelleg. Alkalomszeru kis mennyiségu használata frissíto lehet, de a hatás elmúltával búskomorságot eredményez.
21. coffein : kávécserjék magjában található, kb. 1,5 %-ban. A tea száraz levelének tartalma 5%. A kokadió is tartalmazza. Ma már szintetikusan is gyártják. Izgatja a központi idegrendszert, értágító hatású. Felnott emberre 100 -150 mg  élénkíto hatású (pl. egy csésze kávé), nagyobb mennyiség eros szívdobogást, nyugtalanságot, izzadást okoz. A kávé je negyed óra alatt szívódik fel és 5-6 óra alatt bomlik le a szervezetben. Az agykéregre hat : szellemi tevékenység serkentése, fáradtságérzés és álmosság csökkentése; bizonyos érterületeket tágít, serkenti a szívmuködést, enyhe vizelethajtó is. Serkenti a gyomor sósavelválasztó muködését. 1988-ban Szöul-ban egy modern ötpróbázót eltiltottak miatta. ~ esetében doppingteszt során a pozitív meghatározás a következoktol függ: ha a vizeletben a koncentráció meghaladja a 12 mikrogramm/ml-t vizeletre számítva, ez kb. 300-400 mg bevitelnek felel meg, napi 1000-1200 ml folyadékfogyasztás esetén. Ezt a mennyiséget vagy 4-5 adag kávé, vagy 2 liter kóla, vagy 3-4 Redbull tartalmazza (a csokoládé koffeintartalma : 20-30 mg koffein 100 g-ban). Különösen kis súlyú egyéneknél fokozott óvatossággal kell eljárni. Kávé : Abesszínia Kaffa nevu tartományából került át a 13-14. sz.-ban Arábiába. A mekkai zarándokok vitték tovább az egész mohamedán világba. Arábiában és Perzsiában már a 14-15.sz.-ban elterjedt, s nem csak élvezeti cikként, hanem gyógyszerként is alkalmazták. Európába a török hódoltság idején került. A 17-18. sz.-ban már a kávéházak is általánosak voltak. A  ingerli a központi idegrendszert, csökkenti az álmosságot, szellemileg frissít, javítja a közérzetet. Rendszeresen fogyasztva : szédülés, kézremegés, izgatottság, esetleg a szív rendellenes muködése. Tea : Majdnem biztosan Asszámból került Kínába, onnan terjedt el szélesebb körben, így Európában is. Kezdetben gyógyszerként használták. A betegnek rizsbe, tejbe kellett a tealeveleket belefoznie, és úgy meginni. Frissíto, melegíto és izzasztó hatása miatt különösen lázas betegeknek jó. 10 db filterbol fozött egy pohár teát kábítószerek helyetti pótszerként használják, foleg a börtönökben, mert a tea még itt is elérheto.
22. cropropamid ; 23. crotetamid ; 24. cyclopentamin ; 25. dexamphetamin ;
26. dexfenfluramin : készítményként : Isolipan
27. dextrofemin; 28. dimethamphetamin ; 29. doxapram ; 30. etamivan ;
31. etaphedrin; 32. etilamphetamin ; 33. etilefrin ; 34. famprofazon ; 35. fenalcomin ; 36. fenbutrazat
37. fencamfamin : 1976-ban Montrealban az olimpián egy súlyemelo ~-t szedett.
38. fencamin ; 39. fenetyllin ; 40. fenfluramin
41. fenoterol : készítményként : Berodual, Berotec, Partusisten
42. fenozolon ; 43. fenproporex ; 44. furfenorex ; 45. gepefrin ; 46. heptaminol ;
47. hydroxyamphetamin ; 48. hydroxyephedrin ; 49. isoetarin ;
50. isoprenalin : készítményként : Isuprel, Propylon
51. levamphetamin ; 52. levofacetoperan ;
53. mazindol : készítményként : Teronac
54. meclophenoxat : készítményként : Meclofenoxat
55. medofenoxat : készítményként : Helfergin
56. mefenorex ; 57. mephentermin
58. mesocarb : 1992-ben Barcelonában az olimpián egy atléta lebukott, mert ~-t szedett
59. metamfepramon
60. metamphetamin = speed. Hatása megegyezik az amfetaminéval, étvágycsökkento.
61. metaraminol
62. methilphenidate : készítményként : Centedrin
63. methoxyamphetamin ; 64. methylendioxiamphetamin ; 65. methylephedrin
66. nicetamid : készítményként : Corediol
67. noradrenalin : készítményként : Noradrenalin
68. norfenefrin ; 69. norphenfluramin ; 70. octopamin ; 71. ortetamin
72. oxedrin : készítményként : symphatomim
73. oxyfedrin ; 74. oxyfedrin
75. pemolin : 1988-ban Szöulban az olimpián egy súlyemelo bukott le ~-szedés miatt.
76. pentetrazol : készítményként : Tetracor
77. pentorex ; 78. phenatin ; 79. phendimetrazin ; 80. phenmetrazin ; 81. phentermin
+1. phenilephrin : nem rég módosították: mivel a stimulánsok csoportjához tartozik ez a vegyület, azért alkalmazása tiltott (pl. 5 mg phenilephrin Hcl-ot tartalmaz minden Coldrex tabletta), csak helyileg alkalmazható.
82. phenilpropanolamin : 1976-ban Montrealban az olimpián egy vitorlázó bukott le.
83. pholedrin : készítményként : Pulsotyl
84. prenylamin : készítményként : Corontin
85. prolintan ; 86. propilhexedrin ; 87. pseudoephedrin ; 88. pyrovaleron ;
89. racefemin
90. ritodrinum : készítményként : Pre-Par
91. selegilin
92. strychnin = sztrichnin : a Távol-Keleten honos "Strychnos"-fajhoz tartozó cserjék magja, ill. kérge tartalmazza. Igen keseru ízu, nagyon eros méreg. Lenyelése után keseru szájízt érezni, majd kb. fél óra múlva nyugtalanság, félelemérzet, merevgörcs jelentkezik, közben az öntudat megmarad. A görcsök többször jelentkeznek, míg a halál beáll. Általában egér- és patkányirtásra használják. Az egyik legbonyolultabb összetételu alkaloida. 1904-ben Thomas Hicks maratoni futó e szer segítségével gyozött. 1992-ben a Barcelona-i olimpián egy röplabdázó, Vu Dang bukott le. Készítményként : Artin, Strychnotonin
93. synephrin
94. timipramin : készítményként : Sapilent
95. tinopherdin
96. tolazolin : készítményként : Tolazolin
97. tranylcypromin
Megjegyzések :
– Csak inhalációs bevitele megengedett pl. a salbutamol, terbutaline, salmeterol készítményeknek, és a verseny elott írásban kell felelos orvosi személynek nyilatkoznia a beadás indokáról.
– Az összes imidasole-készítmény használható helyileg, mint pl. az oxymetasolin. Az érösszehúzók (pl. adrenalin) helyi érzéstelenítoként alkalmazhatók. Helyileg adott készítményekben (pl. orrcsepp vagy szemcsepp) a phenilephrin megengedett (ilyen készítmények:Vibrocil-gél,kenocs,orrcsepp, melyeknek hatóanyagtartalma 37,5 mg/15ml)
B) Narkotizáló analgetikumok (kábító fájdalomcsillapítók) :
Az ebbe az osztályba tartozó vegyületek, melyeket a morfin és ennek kémiai és farmakológiai analógiái képviselnek, fájdalomcsillapítóként muködnek mérsékelt, vagy nagy fájdalmak esetén. Hatásuk azonban nem csak erre korlátozódik. Ezeknek a készítményeknek komolyabb mellékhatásuk van, ideértve a dózissal összefüggo légzoszervi depressziót, és a fizikai és pszichológiai függoség veszélyét. Bebizonyosodott, hogy a kábító fájdalomcsillapító használatával visszaéltek a sportban és ezért a NOB Orvosi Bizottsága továbbra is tiltja használatukat az Olimpiai Játékokon. Hasonlóan óvatosnak kell lenni a köhögés és megfázás elleni készítményekkel, mert azok gyakran tartalmaznak tiltott drogfajtákat.
98. alfentanyl : készítményként : Rapifen
99. allylnormorphin : készítményként : Naporphin
100. anileridin
101. buprenorphin : készítményként : Temgesic
102. dextromoramid
103. dextropropoxyphediamorphin
104. dipipanon
105. ethylmorphin : készítményként : Dolor
106. fentanyl : készítményként : Fentanyl
107. hydrocodon : A Hidrocodin kábítószerként is használt gyógyszer (injekció, tabletta és cseppek). A Codein-nél erosebb köhögéscsillapító, mely a kedélyállapotot is javítja. Egyszeru kémiai eljárással heroin állítható elo belole.
108. hydromorphon ; 109. levorphanol
110. methadon : készítményként : Depridol (morfin-származék, lásd ott)
111. morphin : készítményként : Meslon, Morphin
112. morphin : készítményként : MST Continus. A ~t ópiumból állítják elo. Nevét Morfeusz görög mitológiai alakról kapta, aki az álom istene volt. Altató, fájdalomcsillapító hatású. A fájdalmat már 0,005 g-ja is csillapítja, turhetetlen fájdalom megszüntetésére 0,02 - 0,03 g-ra van szükség. A morfin eufóriás állapotot okoz (kellemes hangulat, jó közérzet, gyönyörködteto gondolatok). Eros a hozzászokás veszélye. Régen a nyugtalan csecsemoknek éretlen mákgubóforrázatot adtak, hogy elaltassák oket. Ennek késobb maradandó hatása lehetett. Tartós szedés során lesoványodás, beesett szem, borkiütések, teljes testi leromlás, jellemromlás, kötelesség elhanyagolása, elmegyengeség, félelemérzés, üldöztetési téveszmék jelentkezhetnek. Az ópium a mák éretlen gubójának tejszeru nedvét beszárítják. Ennek fájdalomcsillapító, görcsoldó hatását már az idoszámítások elott ismerték. Kábítószerként csak késobb, a keleti népek között terjedt el. Az ópiumpor kb. 10 % morfint tartalmaz. A sportban fájdalomcsillapításra használják. A heroin ugyanolyan szer, mint a morfin, de erélyesebb narkotikum. A fenti opiátok általános tünetei : pszichés tünetek : aktivitás csökken, gyors kifáradás, ítéloképesség romlik, buntudat, lelkiismeretfurdalás; önbizalom, felelosségérzet és kötelességtudás csökkenése; testi tünetek : pupillaszukület, légzésromlás, elmosódott beszéd, kékesen elszínezodött bor, csökkent homérséklet, lassult pulzus
113. nalbuphin : készítményként : Nubain
114. oxycodon ; 115. oxymorphon
116. pentazocin : készítményként : Fortal
117. pethidin : készítményként : Dolargan
118. phenazocin
119. phenoperidin : készítményként : Operidin
120. piminodin : készítményként : Operidin
121. propofol : készítményként : Diprivan
122. propoxyphen ; 123. thenacon ; 124. trimeperin
Megjegyzés : A codein, dextromethorphan, dihydrocodein, diphenoxylate megengedett
C) Anabolikus szteroidok :
A doppingszerek olyan csoportja, mely növeli az izomzat tömegét és erejét, emeli a terhelési küszöböt. A szteroidok szteránvázas vegyületek (mint pl. a D-vitamin, a koleszterin és a szex-hormonok), azaz 3 db hat- és 1 db ötszénatomos gyurubol állnak. A szintetikus úton eloállított kortikoszteroidok 5-10-szer hatásosabbak a kortizonnál.1976-ban Montrealban az olimpián 7 súlyemelo és egy atléta bukott le anabolikus szteroidok használata miatt. Fobb mellékhatások: máj-, szív- és vese-elégtelenség, kopaszodás, impotencia. A pontos mellékhatásokat lásd a C mellékletben.
Ez a csoport magában foglalja az androgén anabolikus szteroidokat (AAS) és a
béta-2 agonistákat.
a) Androgén anabolikus szteroidok: A drogoknak ebbe a kategóriájába tartozó vegyületei szerkezetükben és muködésükben a férfi hormon testosteronnal vannak rokonságban, amely ugyancsak tiltott. Számtalan mellékhatása közül néhány : ha tizenévesek esetében alkalmazzák, a csontok növekedése megáll, drámai gyorsasággal csökken a spermatermelés, heresorvadás következik be, de ennél sokkal veszélyesebbek a rendszeres használat mellett évek múlva kialakuló magas vérnyomás, máj- és vesetumorok. Ezek az elváltozások már nem visszafordíthatók és magyarázatát adják számos fiatalkori hirtelen halálesetnek. Noknél történo alkalmazásuk elférfiasodást, a petefészek muködésének és a menstruációnak a megszunését, terméketlenséget eredményezhet.
Egyéb anabolikus szteroidok :
125. androisoxazol ; 126. androstanolon ; 127. bolandiol ; 128. bolasteron ;
129. bolazin ; 130. boldenon ; 131. calusteron ; 132. chlordehydromethyltestosteron ; 133. clostebol
134. danazol : készítményként : Danoval
135. dihydrotestosteron ; 136. drostanolon ; 137. ethylesterolon
138. fluoxymesteron : készítményként : Halotestin
139. fluoxymesteronanovar : készítményként : Multandren
140. formebolon ; 141. furazabol ; 142. mestanolon
143. mestherolon : készítményként : Proviron*
144. methandienon : készítményként : Nerobol*. 1984-ben a Sarajevo-i téli olimpián egy északi síelo bukott le, majd 1996-ban Atlantában kaptak el egy versenyzot ~ alkalmazása miatt.
145. methendriol : készítményként : Gerovit
146. methenolon : készítményként : Primabolan* . 1984-ben Los Angelesben az olimpián egy röplabdázó és egy birkózó bukott le ~ alkalmazása miatt.
147. methyltestosteron : készítményként : Ambosex, Androral
148. miboleron
149. nandrolon : készítményként : Turinabol Depot* . 1984-ben Los Angelesben a nyári olimpián 5 súlyemelo és 2 atléta bukott le ~ alkalmazása miatt.
150. norclostebol
151. norethandrolon : készítményként : Nilevar*
152. nortestosteron : készítményként : Nerobolil
153. nortestosteron : készítményként : Retabolil
154. oxabolon : készítményként : Steranabol Retard*
155. oxandrolon : készítményként : Oxandrolone SPA*
156. oxemetholon ; 157. oxymesteron ; 158. penpesterol ; 159. prasteron ;
160. quinbolon
161. stanozolol : készítményként : Stromba. 1988-ban Szöulban két súlyemelot (Mitko Grubler és Angel Guencheb, Bulgária) és egy atlétát (Ben Johnson, Kanada) kaptak el, majd 1996-ban Atlantában is lebukott egy versenyzo.
162. stenbolon
163. testosteron : készítményként : Andriol
164. testosteron : készítményként : Omnadren
165. testosteron : készítményként : Retandrol . 1988-ban a Calgary-i téli olimpián egy jégkorongozó, 1984-ben Los Angelesben a nyári olimpián egy röplabdázó és egy atléta bukott le. A Lausanne-i konferencián felvetették: Mennyire megbízhatóak a módszerek a tiltott szintu tesztoszteron kimutatásában? A tesztoszteronkoncentráció mértéke teljes mértékben megbízható. A fo probléma az, hogy a magas tesztoszteron-koncentráció mértéke vagy kiemelt aránya (magas tesztoszteron/epitesztoszteron-arány) nem elég, hogy felelos ítéletet hozzunk a tesztoszteronnal való visszaélésrol. Ezért szükséges egy kötelezo vizsgálat, ami tartalmazza az adott sportoló más próbáját vagy endokrinológiai tesztjeit. Mostanában az ún. karbon-izotóp-teszt bemutatása újabb külsoleg alkalmazott tesztoszteron közvetlen bizonyítékát adhatja. A ~ esetében akkor mondjuk, hogy pozitív a doppingteszt, ha a vizeletben 6 fölé emelkedik a testosteron/epitestosterone aránya. Kivételnek számítanak bizonyos élettani ill. kóros esetek, pl. alacsony epitestosteronkiválasztás vagy valamely daganat túlzott androgénkiválasztása vagy enzimhiányos állapotok. Amennyiben a T/E aránya több mint 6, de nem éri el a 10-et, a teendo a következo: a versenyzot 3 hónapon keresztül havonta egyszer be nem jelentett doppingellenorzésnek kell alávetni. Ítéletet csak a leleltek eredményeinek összevetése után lehet mondani.
166. tibolon ; 167. trenbolon
b) Béta-2 agonisták : Az asztma és légzoszervi megbetegedések esetében a gyógyszeres kezelés megválasztása sok problémát jelent. Néhány éve az efedrint használták nagy gyakorisággal. Béta-2 agonisták használata csak aerosolos formában engedheto meg elozetes orvosi nyilatkozat adása után. A Béta-2 agonistáknak bizonyos anabolikus hatásuk is van, ezért kerültek ebbe a csoportba. Ezeket a szereket spray és aerosol formájában engedélyezik, de verseny elott kötelezo bejelentésük az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.
Ide tartoznak :
168. adrenalin : készítményként : Tonogen
169. amiterol ; 170. bambuterol ; 171. bitolterol ; 172. broxaterol ; 173. buphenin
174. carbuterol : készítményként : Pirem
175. cimaterol
176. clenbuterol : készítményként : Spiropent. 1992-ben Barcelonában az olimpián két atléta bukott le e szer alkalmazásával.
177. clorprenalin ; 178. colterol ; 179. denopamin ; 180. dioxethedrin ;
181. dioxyphedrin ; 182. dobutamin ; 183. dopexamin ; 184. doxaminol ; 185. etanterol
186. fenoterol : készítményként : Partusisten
187. flerobuterol ; 188. formoterol ; 189. hexoprenalin ; 190. ibuterol; 191. imoxyterol; 192. isoetarin ; 193. levisoprenalin ; 194. mabuterol ; 195. mesuprin ; 196. metaterol ; 197. methoxypheamin ; 198. nardeterol
199. orciprenalin : készítményként : Asmopent
200. picumeterol ; 201. pirbuterol ; 202. prenalterol ; 203. procaterol ; 204. protokylol ; 205. quiprenalin ; 206. rimiterol ; 207. ritodrin
208. salbutamol : készítményként : Ventolin, Volmax. Asztma és allergia elleni hatóanyag, felhasználása csak aerosolos formában megengedett, orális és injekciós formában tilos.
209. salmeterol : készítményként : Severent. Orálisan és injkekciós formában tiltott, csak aerosolos formában megengedett.
210. terbutalin : Asztma és allergia elleni hatóanyag, felhasználása csak aerosolos formában megengedett, orálisan és injekciós formában azonban tilos.
211. tretoquinol ; 212. tulobuterol ; 213. xamoterol ; 214. zilpaterol.
D) Vizelethajtó :
A vizelethajtóknak fontos gyógyászati szerepük van, bizonyos kóros esetekben a szövetekbol eltávolítják a folyadékot. A szigorú orvosi ellenorzés azonban feltétlenül szükséges. A vizelethajtókat a versenyzok nem mindig használják megfeleloen. Ennek két fo oka van: 1. amikor a cél a gyors súlycsökkentés azoknál a sportoknál, ahol súlycsoportok vannak , 2. amikor a vizeletben akarják csökkenteni a drogkoncentrációt a vizelet gyorsabb kiválasztásával, ill. felhígításával, megkísérelve ezzel minimálisra csökkenteni a tiltott szerek kimutatását. A sportban a gyors súlyveszteség orvosi szempontból nem indokolt, mivel komoly mellékhatásai vannak és a versenyzonél óriási kondícióvesztést idéz elo. A doppingszerek szedésének elfedésére irányuló kísérlet viszont –azzal a szándékos kísérlettel együtt, hogy a mesterséges súlycsökkentéssel a sportoló alacsonyabb súlycsoportban versenyezzen– etikai szempontból elfogadhatatlan. Ezért a NOB Orvosi Bizottsága úgy döntött, hogy a vizelethajtókat is a tiltott drogok közé sorolja. Példák:
215. acetazolamid : készítményként : Diamox, Fonurit, Huma-Zolamide
216. amilorid : készítményként : Amilorid Comp., Midamor
217. azomilin ; 218. azosemid ; 219. bendroflumethiazid ; 220. bumetamid ;
221. butizid ; 222. canrenon ; 223. chlormerodrin ; 224. chlorothiazid
225. chlortalidon : készítményként : Atenolol Ph., Hygroton
226. clofenamid
227. clopamid : készítményként : Brinaldix
228. clorexolon ; 229. diclofenamid
230. ethacrynsaure : készítményként : Uregyt
231. ethozolamid ; 232. ethozolin
233. furosemid : készítményként : Furosemid. 1988-ban Szöulban az olimpián két súlyemelot, egy birkózót és egy judo-versenyzot (Kerrith Brown, elvették bronzérmét) kaptak el.
234. hydrochlorothiazid : készítményként : Amilorid Comp., Erposid, Hypothiazid
235. hydroflumethiazid ; 236. mannit ; 237. mannitol ; 238. mefrusid ; 239. mersalyl ; 240. methazolamid ; 241. methyclothiazid ; 242. metolazon ; 243. muzolimin ;
244. piretanid ; 245. polythiazid ; 246. propazolamid ; 247. quinethazon
248. spironolacton : készítményként : Aldactone, Spiractin, Verospiron
249. sulocarbilat
250. triamteren : készítményként : Dytac
251. trichlormethiazid ; 252. xipamid
E) Peptid- és glikoprotein-hormonok és hasonló vegyületek :
Példák :
253. choriogonadotropin : (HCG – Human Chorionic Gonadotropin) : Köztudott, hogy a HCG, valamint a hasonló aktivitású vegyületek alkalmazása férfiaknál azzal jár, hogy megnövekszik a természetes androgénszteroid-termelés, tehát hasonló a hatása, mint a tesztoszteron szedésének. Készítményként : Choriongonin.
254. corticotrophin (ACTH) : A ~-t helytelenül használták, hogy megemeljék az endogén (saját) kortikoszteroidok szintjét a vérben, és elérjék ezek euforikus hatását. A ~ alkalamazása ugyanolyan elbírálás alá esik, mint a kortikoszteroidok orális, intramuscoláris vagy intravénás alkalmazása. Készítményként : Exacthin
255. corticotropin (ACTH) : készítményként : Synachten Depot
256. erythropoetin (EPO) : peptid-hormon. Az oxigénhiány a csontvelot fokozott vörösvérsejtképzésre serkenti. Így oxigénhiányos állapotokban (nagy magasság, krónikus szívelégtelenség) a vörösvérsejtszám emelkedik. Az 1968-as Mexikói Olimpián a kenyai futók hét aranyat szereztek. Nairobi (Kenya fovárosa) tengerszint feletti magassága 1660 m. A magaslati élet és edzésmód magyarázza a futók kiemelkedo teljesítményét. A magaslati edzéssel szerzett tapasztalatok alapján azt is fölismerték, hogy minden állóképességet igénylo sportágban javulnak az eredmények az ilyen edzések után, 8-10 napra egyértelmuen megno a versenyzok teljesítménye. Oxigénhiányos állapotban a szervezet egy eritropoetin nevu anyagot képez, és ez hat serkentoleg a csontvelore. 1986 óta mesterségesen is eloállítható ez a hormon, vészes vérszegénység kezelésére használják. Sportolóknál a vörösvérsejtek szaporításával javítja az izmok oxigénellátását, ami jelentos, 10-15%-os teljesítmény-növelést tesz lehetové. A bor alá kell befecskendezni, 3-4 hetes kúra után 5 nap alatt eltunik a szervezetbol, a doppingvizsgálat nem mutatja ki többé, de hatása minimum két hétig még érzodik. Helytelen használata a vér besurusödésével, a keringés megterhelésével és más súlyos szövodményekkel járhat, ezért használata tilos. Készítményként : Eprex.
Magaslati edzés : Oxigénhiány lép fel a  során, a szervezet pedig alkalmazkodni próbál ehhez, tehát fokozottabban köti meg az oxigént, s az így "feldúsult" vért levéve és tárolva, késobb a nagy versenyek elott visszainjekciózzák magukba. Ezt a "természetes EPO-zást" váltotta fel a mesterséges hormonkészítmény, mely ma a legkorszerubb doppingszerek egyikének számít.
257. erythropoetin (EPO) : Recormon
258. somatrotrophin (HGH) : Növekedési hormon. Használatuk a sportban etikátlan és veszélyes, mivel számos mellékhatása van, mint például allergia, cukorbetegség kialakulása és más anyagcserezavarok, valamint a test lágy részeinek és a végtagoknak abnormális megnövekedése. Javítja az oxigénellátást, hasonlóan az eritropoetinhez és a gonadotropinhoz. Készítményként : Genotropin, Grorm, Humatrope, Norditropin, Saizen.

II. Tiltott módszerek :
A) Vérdopping : A vérátömlesztés a sportban azt jelenti, hogy a vörösvértesteket, vagy ezeket tartalmazó készítményeket adnak be intravénásan. (Ilyen készítmények ugyanattól vagy más egyéntol vett vérbol nyerhetoek.) A vérátömlesztés leggyakoribb javallata hagyományos orvosi gyakorlatban a hirtelen nagy vérveszteség és az idült súlyos vérszegénység. A vér vagy ezzel rokon, vörösvértesteket tartalmazó termékek beadása egy sportolónak nem szabályszeru orvosi kezelés és semmivel sem indokolható. Ezek az eljárások megsérthetik az orvosi és sportetikát. Ehhez járul még a vérátömlesztéssel és a vérkészítmények alkalmazásával járó kockázat. Ezek közé sorolhatók az allergiás reakciók, vagy a vese károsodásával járó reakciók, ha nem csoportazonos vért használnak, vagy csoportazonos vér esetén a vért nem választják, továbbá a lázat és sárgaságot okozó késleltetett transzfúziós reakciók, fertozo betegségek átvitele, a vérkeringés túlterhelése és anyagcserezavar. Gyakran fordul elo a beadás helyén vénás gyulladás.
B) Farmakológiai, vegyi és fizikai manipulációk : A NOB Orvosi Bizottsága tiltja minden olyan szer vagy módszer használatát, amely a doppingellenorzés során felhasználandó vizeletminta integritását, vagy érvényességét meghamisítja. Ilyen például a katéterezés, vizeletcsere és/vagy vizelethamisítás, vesekiválasztás megakadályozása probenicid vagy vegyületeinek alkalmazásával. Ilyen az epitesztoszteron alkalmazása is. Valamely tiltott anyag vagy módszer alkalmazásának sikere vagy kudarca az elbírálás szempontjából nem mértékadó. Elegendo, ha az adott vegyületet vagy módszert megkísérlik felhasználni.

III. Bizonyos korlátozások alá tartozó vegyületek:
A) Alkohol : Nemzetközi sportszövetségekkel és más felelos szervekkel történt egyezmény alapján etanolteszt kivitelezheto és a pozitív eredmény szankcionálást vonhat maga után. A központi idegrendszerre kifejtett hatása miatt joggal sorolhatjuk a pszichofarmakonok csoportjába. Tiltott az íjászat, lövészet, öttusa, vívás és biatlon-versenyeken. 1968-ban Mexikóvárosban az olimpián egy modern ötpróbás lebukott.
B) Marihuána : A nemzetközi szövetségek, ill. felelos szervek kérésére meghatározhatók a kannabioidok (marihuána, hasis stb), és pozitív eredmény szankcionálást vonhat maga után. A ~ más nevei : hasis, cannabis, THC. Hatóanyaga a tetrahidrokannabinol (a Cannabis sativa, a Cannabis indica var. Lamarck és a Cannabis ruderalis nevu növényekbol állítható elo, de 1967 óta kémiai úton is eloállítják) Pszichikai tünetek : ingerlékenység, bizalmatlanság, gondolkodási zavarok, depersszió, paranoiás reakciók, rohamszeruen jelentkezo félelemérzések, pánikhangulat .Testi tünetek : kötohártya-gyulladás, pupillatágulat, látási zavarok, fényérzékenység, végtagremegés, könnyezés, szédülés, a mozgások összehangoltságának zavara, hányinger, fokozott reflexek, hoemelkedés

C) Helyi érzésteleníto szerek : Injekció formájában történo helyi érzéstelenítés a következo feltételek mellett megengedheto:
– ha bupivacaint, lidocaint, mepivacaint, procaint stb. használnak és nem kokaint;
– csak helyi vagy ízületi injekció alkalmazható;
– csak ha orvosi szempontból indokolt (a diagnózist, a dózist és a beadás módját tartalmazó részleteket azonnal, írásban be kell nyújtani a megfelelo orvosi hatóságnak);
D) Kortikoszteroidok : a természetesen eloforduló és a szintetikus ~okat elsosorban mint gyulladásgátló szereket használják, amelyek a fájdalmat is csillapítják. Befolyásolják a testben áramló természetes ~koncentrációkat. Eufóriát idéznek elo és olyan mellékhatásokat, hogy a sportolóknál történo gyógyászati alkalmazásuk – alkalmai esetek kivételével – orvosi ellenorzést igényel. A ~ alkalmazása alkalmi eseteket kivéve tilos. Megengedett: helyi alkalmazása (fül-, szem-, borgyógyászati helyi kezelések), az inhalációs terápia (asztma, allergiás nátha), helyi vagy ízületbe történo injekciózása. A kortikoszteroidokat helyi jelleggel vagy ízületbe alkalmazni kívánó csapatorvosnak a verseny elott írásban tájékoztatót kell benyújtania az illetékes orvosi szerveknek.
259. betamethason : készítményként : Celestone
260. betamethason : készítményként : Diprophos
261. fludrocortison : készítményként : Astonin-H
262. hydrocortison : készítményként : Hydro-Adreson
263. hydrocortison : készítményként : Hydrocortison
264. mazipredonium : készítményként : Depresolon
265. metilprednisolon : készítményként : Medrol
266. metilprednisolon : készítményként : Metypred
267. metilprednisolon : készítményként : Solu-Medrol
268. metilprednizolon : készítményként : Depo-Medrol
269. prednisolon : készítményként : Di-Adreson F
270. prednisolon : készítményként : Prednisolon
271. prednisolon : készítményként : Ultracorten-H
272. triamcinolonum : készítményként : Delphicort
273. triamcinolonum : készítményként : Kenalog
274. triamcinolonum : készítményként : Porcortolone

E) Béta-blokkolók : Eros fizikai megterhelés közben is csökkentik a pulzusszámot és a vérnyomást. A nemzetközi szövetségek megállapodása szerint csak bizonyos sportágakban szükséges az ellenorzése (például íjászat, bobszánkó, muugrás, szinkronúszás, lövészet, öttusa, síugrás, síakrobatika, alpesi sí, vívás), csak a hazai és nemzetközi szakszövetségek szabályzata alapján alkalmazhatóak. Példák :
275. acebutolol : készítményként : Sectral
276. adimolol ; 277. afurolol ;
278. alprenolol : készítményként : Aptin
279. amosulalol ; 280. ankarolol ; 281. arotinolol
282. atenolol : készítményként : Blokium, Tenormin
283. befunolol ; 284. bendacalol ;
285. betaxolol : készítményként : Betoptic
286. bevatolol
287. bisprolol : készítményként : Concor
288. bometolol
289. bopindolol : Sandronorm
290. bornapolol ; 291. brefonalol ; 292. bucindolol ; 293. bucumolol ; 294. bufuralol ; 295. bunitrolol ; 296. bunolol ; 297. bupranolol ; 298. butidrin ; 299. butocrolol ; 300. butofilolol ; 301. carazolol ; 302. carpindolol ; 303. carteolol ; 304. carvedilol ; 305. celiprolol ; 306. cetamolol ; 307. cicloprolol ; 308. cinamolol ;
309. cloranolol : készítményként : Tobanum
310. dalbraminol ; 311. dexpropranolol ; 312. diacetolol ; 313. dilevalol ; 314. draquinolol ; 315. epanolol ;
316. esmolol : készítményként : Brevibloc
317. exaprolol ; 318. falintolol ; 319. flestolol ; 320. flusoxolol ; 321. idropropranolol ;
322. indenolol ; 323. indopanolol ; 324. iprocrolol ; 325. isamoltan ; 326. isoyaprolol
327. labetolol : készítményként : Trandate
328. levobetaxolol ; 329. levobunolol ; 330. levomoprolol ; 331. medroxasol ; 332. mepindolol ; 333. metipranolol
334. metoprolol : készítményként : Betaloc
335. mindodilol ; 336. moprolol
337. nadolol : készítményként : Corgard
338. nadoxolol ; 339. nebivolol ; 340. neraminol ; 341. nifenamol
342. oxprenolol : készítményként : Trasicor
343. pafenolol ; 344. pargolol ; 345. penbutolol
346. pindolol : készítményként : Huma-Pindol, Viskaldix, Visken
347. practolol ; 348. primidolol ; 349. procinolol ; 350. pronetalol
351. propranolol : készítményként : Huma-Pronol, Inderal, Propa40, Propanolol, Stobetin. 1988-ban Szöulban egy modern ötpróbázót kaptak el.
352. ridatolol ; 353. ronactolol ; 354. soquinolol
355. sotalex : készítményként : Sotalex
356. sotalol : készítményként : Sotacor
357. talinolol ; 358. tartalolol ; 359. teoprolol ; 360. tienoxolol ; 361. tilisolol
362. timolol : készítményként : Blocadren
363. toliprolol ; 364. tribendilol ; 365. trigevolol ; 366. xibenolol

Az utóbbi idok fobb változásai a listán :
– A doppinglistáról lekerült szerek :
Etilmorfin (pl. Dolor)
Propoxypen
Dextropropoxiphene
két éve került le a doppinglistáról : codein és dihidricodein (köpteto, köhögéscsillapító szirup. 1976-ban az Insbruck-i téli olimpián egy jégkorongozó bukott le. Codeinum hydrochloicum : törzskönyvezett kábítószertartalmú tabletta)
– Doppinglistára felkerült szerek:
1. Bromantan : Az Oroszországban kísérleti stádiumban lévo gyógyszer a stimulánsok ill. maszkírozó ágensek csoprotjába tartozik. Az olimpia megkezdése elott 1 héttel került fel a listára.
2. DHEA = dehidroepiandroszteron : Anabolikus hatású szer.

A doppinglistán szereplo anyagok után fontos lehet megjegyezni pár olyan készítményt, melyek engedélyezettek, esetleg ajánlottak a sportolók számára :
Engedélyezett készítmények tünetcsoportonkénti beosztásban :
– Allergia, csalánkiütés és viszketés ellen : calcium tabletta és injekció, Fenistil gél, Naksol (Megj.: az antihisztamin készítmények nincsenen a tiltott listán, pl. Zyrtec, Claritin, Supradin, Fenistil. Ezek tehát alkalmazhatók.)
– Alvászavar elleni altató, nyugtató : Noxyron, nyugtató gyógyteakeverékek
– Fájdalomcsillapító : (fejfájás, izomfájás, menstruációs görcs stb) Apranax, Cataflam, Diclofenac, Voltaren, Indometacid, Probon, Rubophen, Algopyrin
– Gyomorégés ellen : Nilacid tabletta, Optacid granulátum
– Gyomorgörcs ellen : No-Spa
– Hashajtó : Phenolpthalein tabletta, Tisasien A+B drazsé, hashajtó teák, gyógynövény alapanyagú tabletták, illetve lekvárok (Tamarin, Sennavit)
– Hasmenés ellen : orvosi szén, Bolus-adstringens tabletta, Imodium, Reasec tabletta és oldat
– Köhögéscsillapító : Fluimucil, Paxirasol tabletta és oldat, Fagifor szirup, Erigon szirup
– Lázcsillapító : Istopyrin, Kalmopyrin, Rubophen
– Légzéskönnyíto, köpteto : Amonia-párna, Elixirium Thymi comp. expectin oldat, Paxirasol oldar és tabletta, Fluimucil, mentol és eukaliptus tartalmú gyógynövény olajok kamillagozös belélegzése
– Meghulés, nátha elleni szerek : Germicid tabletta, Vitamin C drazsé, Pharmavit Plussz tabletták, Chnacisal port, szövodmények esetén bármely –orvos által felírt– antibiotikum szedheto.
– Orrcseppek : Naphasolin, Novorin
– Torokfájás ellen : Glycosept oldat és Phlogosol oldat
Ajánlott táplálékkiegészítok, italok, vitaminok, ásványi anyagok felsorolása :
a forgalomba hozó cégek neve szerint
– Cyanamid :
- Centrum vitamin A-Z-ig (napi egy kapszula tartalmazza a szükséges vitamin és nyomelem mennyiséget)
- Stress tabs (komplex B-vitamin és nyomelem tartalmánál fogva hatékonyan segíti a felkészülést és csökkenti a versenylázat, ezen kívül C- és E-vitamint tartalmaz)
– Pharmavit :
- vitamintartalmú készítmények (pezsgo plussz tabletták) : Multi-vitamin forte, C-vitamin 1000 mg-os, Vita-calc Aktív Plussz
- mineráliák : Calcium, Calcium Plussz, Magnézium Plussz, Vas+C, Kálium Plussz
– Universal :
- vitaminok : Vitamix, Vitamix for kids, Beta karotine, Antioxidánsok
- ásványi anyagok : Maximum króm, Calcium és Magnézium, Zink, Selen, Megaminerals
- egyéb különleges hatású termékek : Yucca, Ginseng, lecitin, Méh-pempo (Royal-jelly), Garlic and Parsley (fokhagyma- és petrezselyemkapszula), Chorella (tengeri hínár vagy alga), Cápaporc
- aminosavak : Amino 1600 MG, Amino 2700 MG, Amino 4300 MG, Aminotech, BCAA 2000, L-carnitin 250, 500, Liquid L-carnitin
-zsírégetok : Super fat burner, -easy, -plus, Tone and thyghten nok számára, Milk and egg protein, Diat tream, Diat fat burner, Egg pro 100
- tömegnövelo és energetizáló termékek : Gaint fast, Hard fast, Metal blast, Mega mass 1000, Carbo plus, GH max, GH power, MCT power, Energy pack, Energy chews, Energy bar
– Fahrvitex :
- Mega basic FORTE kapszula : napi egy kapszula fedezi az egész napi vitamin és nyomelem adagot. 11 vitamint, 4 ásványi anyagot, 8 nyomelemet és zellerkivonatot tartalmaz, melyet a népgyógyászat idegerosíto és nemi hormonképzo hatása miatt alkalmaz szívesen.
– Horizont Multiplan Kft:
- Humen-R : Humin sav felhasználásával készült. Minden szükséges nyomelemet tartalmazó oldat, mely vashiány megelozésére szolgál és plussz energiát ad. Ezenkívül "kimossa a szervezetbol a felhalmozódott méreganyagokat (pl. ólom). Sportoló noknél havivérzést elonyösen befolyásoló hatást észleltek.
– California Fitness :
- vitaminok és antioxidánsok : B6-vitamin, B12-vitamin, B-vitamin komplex, Béta carotin (A-vitamin), C-vitamin, E-vitamin, Selén, antioxidánsok, multivitaminok
- ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó készítmények : Zink, Calcium és Magnézium, Króm, Vas
- gyógynövény alapanyagú készítmények : Ginzeng, Yucca
- egyéb gyógyhatású étrend kiegészítok : Acidopilus, algák, cápaporc, fokhagyma és petrezselyem, Lecitin, lucerna, méh-pempo, stresszcsökkentok, zabkorpa, zöldségkivonatok, zsírégetok
- aminosavak : Arginin, ornitin, Cystein, Phenilalanin, Carnitin, Lisin, aminosav-keverékek
-sportteljesítményt növelo készítmények :
1, Tömegnövelok, testsúlygyarapítók, energianövelok : Metabolol II. Heavyweight gainer 900, Gainers fuel, Mass fuel, Perfect 1100, perfect 3000
2, Tejsavképzodést gátlók, ammóniatisztítók : Phos fuel ammóniaközömbösíto kapszula, Muscle nitro
3, Szálkásítók : Diet fuel, Diet octaine
4, Tojásfehérje-kivonatok : 100%-os egg protein, egg adminoprotein 100%, milk and egg protein
– Magnet Hungary :
- Styx Guarana : Természetes módon frissít, a kellemes élénkíto hatás órákig tart. Egyenletes, hosszas felfrissülést eredényez. A Guarana hosszú idon keresztül nyújtja az energikusságot a testi és lelki eronek, anélkül, hogy a szervezetet károsítaná.
– Power Lean :
- komplex táplálékkiegészíto széles ízválasztékban. 67 féle tápanyagból és vitaminból áll, mely izomfejlesztéshez, állóképesség növeléséhez nyújt segítséget (családi kiszerelésben is kapható).
- Fat Burner : gazdaságos kiszerelésben kapható, nagy mennyiségu búzakorpa rost mellett L-Ornithint és Alpha 2 Ketoglutarátot is tartalmaz, amelyeknek a zsíranyagcsere fokozásában van dönto szerepük.
- Iso power drink : természetes citrus ízesítésu frissíto ital, amit a maximális szellemi és fizikai teljesítmény biztosítása érdekében terveztek. A leghatásosabb az izomgörcsök és a kimerültség ellen. A hagyományos izotóniás italokhoz képest újdonság a különbözo gyógynövényekkel elért anabolikus hatás.
- Top gain : Lehetové teszi terheléskor a fáradtság elkerülését, pihenési idoszakban az izomgyarapodást.
- 26 aminomass : 26 féle aminosavat tartalmaz, segíti az izomregenerációt és a testzsírok leépítését.
- Soy protein : Használható zsírcsökkentésre és izomgyarapításra, ill. fogyasztásánál napi egy étkezést helyettesít.
– RedBull : energiaital, mely koffeint- és taurintartalmánál fogva stimuláló hatással bír. laboratóriumi analízise során bebizonyosodott, hogy a verseny elútt 2-4 órával fogyasztott 2-3 doboznak a vizeletben kiürülo koffein tartalma nem haladja meg a 12 mikrogramm/milliliter határértéket (mely fölött a doppingreakció már pozitív). Egyidejuleg azonban ne fogyasszunk más koffeintartalmú italt (kávé, kóla, kakaó).
– Vit America :
- vitaminkészítmények : Lucerna tabletta, Béta carotin, söréleszto, brokkolikivonat, algakivonatok, P-vitamin, Lecitinek, májkivonat, méhpempo, 10 zöldség kivonata
- ásványi anyag tartalmú készítmények : Kalcium-Magnézium-Citrát, Dolomit tabletta, 12 ásványi anyagot tartalmazó tabletta, Zink-kelát, Magnézium
- fehérje-, aminosav- és porcvédo készítmények : természetes aminosavak, aminosav komplex, proteinek, zselatinkészítmények, cápaporckivonat
- egészségmegorzo készítmények : Q10 coensim, Clorofil és mentha tabletta halolajak, fokhagymakivonatok, petrezselyemkivonat, természetes koffein tartalmú élénkíto tabletta, növényi korpák és olajak, gyümölcsenzimek, komplex energiaolaj, Próm-készítmények
– P.M. International :
- Antioxy drink : napi egy ital biztosítja az egész napi antioxidáns szükségletet. Fit Line Q10, E-vitaminnal együtt a sejt energetikai folyamatait erosíti, gyorsítja.

A fenti listák természetesen sohasem lehetnek teljesek, és mindenképpen ajánlott bármilyen bizonytalanság esetén felhívni az ingyenes, éjjel-nappal hívható
DOPPING INFO vonalat : 06 - 30 - 428 - 519
Zárszó

Az emberi teljesítoképesség határáról mindaddig vitatkozni fognak, amíg csak újabb és újabb sportrekordok születnek. Ez minden sportoló álma és célja, amiért oly sok mindent feláldozna. De a sportban a cél sohasem szentesítheti az eszközt. Mára sajnos a sportszeruség olyasféle fényuzéssé vált, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak. A csalók ellen pedig nagyon nehéz hatásosan fellépni. Ezzel az áttekinto munkával én is szeretnék hozzátenni valamit a doppingmentes sportért és a sportolók egészségéért küzdo emberek sziszifuszi munkájához. Célom az volt, hogy a kémia segítségével figyelmeztessem az olvasót, nincsenek csodaszerek, s súlyos árat kell fizetni a pillanatnyi sikerekért. Megpróbáltam reális képet adni a doppingszerek hatásáról (a teljesség igénye nélkül) és összegyujtöttem a sporttörténelem leghíresebb eseteit, hogy bemutassam a valós veszélyeket.
A történetnek azonban soha nincs vége. Újabb szerek jönnek, újabb kimutatási módszerek, s mi csak reménykedhetünk, hogy véget lehet vetni egyszer a túlzott teljesítményhajszolásnak. Ki tudja, talán épp a kémiai kutatások jelenthetik a megoldást...


Köszönetnyilvánítás


Azért, hogy ezt a munkát megírhattam, sokaknak és sokkal vagyok adósa, de mindenekelott Hollósi Ildikónak, a doppinglabor dolgozójának, az o segítségéért különösen hálás vagyok. Továbbá mindazoknak, akik átolvasták a szöveget és kritikájukkal segítették munkámat. És persze köszönettel tartozom mindazoknak a tudósoknak és szakembereknek, akik azért fáradoznak, hogy megorizzék a verseny tisztaságát és a sportolók egészségét. Nekik ajánlom munkámat.


A Szerzo


Bibliográfia
– A medicina krónikája
– A sport krónikája /1992/
– A NOB Internet-címe: http://www.olympic.org,
ezen belül a Lausanne-i konferenciáról: http://www.nodoping.org
– Az OTSH Internet-címe: http://home.euroweb.hu/otsh
– Dr. Bakanek György : A doping alternatívája c. tanulmánya
– Balázs Lórántné: Chemia avagy természettitka
– David Burnie : Az emberi test kisenciklopédiája /Talentum, 1996/
– D. Nagy Gábor - Lovass Pál: A kábítószer világa /1985/
– Focivilág '98/32. szám
– Magyar Közlöny 1998/37. szám, A Kormány 86/4998 (V.6.) Korm. rendelete
–Rob Nolasco: Streetwise Intermediate Student's Book /Oxford University Press, 1997/
– Új egészségügyi ABC
Fényképek
A sport krónikája, 605. o.(Tommy Simpson); 626.o. (Elze); 795.o. (Delgado); 795.o. (Johnson); 819.o. (Foster)
Focivilág '98/31. címlap (Maradona)
Az emberi test 48.o (3. és 4. ábra); 59. o. (5. és 6. ábra); 77. o. (7. ábra)
http://www.nodoping.org (8. kép)
http://home.euroweb.hu/otsh (belso borító)

IN MEMORIAM IN MEMORIAM IN MEMORIAM IN MEMORIAM


Memento Mori – Emlékezz a halálra. Végezetül álljon itt azoknak a sportolóknak a neve, akiket a siker utáni kíméletlen hajsza ölt megIN MEMORIAM IN MEMORIAM IN MEMORIAM IN MEMORIAM
A melléklet

Lausanne-i Nyilatkozat

Elfogadva a Dopping Világkonferenciáján
1999. február 4, Lausanne, Svájc

A doppinghasználat ellentmond a sport és orvosi etikának, megszegi az Olimpiai Mozgalom szabályait, és fenyegeti a sportolók egészségét és a fiatalokat általában.

A dopping elleni harc mindenki közös érdeke: az Olimpiai Mozgalom és más sportszervek, kormányok, kormányközi és nem kormányi szervezetek, a világ minden táján élo sportolók, sportolónok és felkészítoik érdeke.

A Dopping Világkonferenciája, kormányok delegációi, kormányközi és nem kormányi szervezetek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Sportszövetségek (IFS), a Nemzeti Olimpiai Bizottságok és a sportolók képviseloi kijelentik :

1. Nevelés, megelozés és a sportolók jogai

Az olimpiai eskü ki lesz terjesztve az edzookre és más hivatalos személyekre, és tartalmazni fogja a sport sérthetetlenségének, erkölcsének és tisztaságának megbecsülését. A nevelés és megelozés kampány mélyrehatóbb lesz, leginkább a fiatalokra, a sportolókra és azok felkészítoire összpontosít. A kiegészíto szemlélteto anyag a dopping ellenes harc minden tevékenységben biztosítva lesz, kivéve ha bizalmasan szükséges a sportolók alapveto jogait megvédeni. A doppingellenes kampányokban keressük az együttmuködést a médiával.

2. Az Olimpiai Mozgalom Doppingellenes Jogszabálygyujteménye

Az Olimpiai Mozgalom Doppingellenes Jogszabálygyujteményét elfogadták, mint a dopping elleni harc alapját, mely értelmezi a csalási módszereket vagy anyagokat, melyek potenciálisan veszélyesek a sportolók egészségére és/vagy képesek növelni teljesítményüket. Ez lehet egy tiltott anyag jelenléte a sportoló szervezetében, vagy olyan módszer, mely szerepel az Olimpiai Mozgalom Doppingelelenes Jogszabálygyujteményéhez csatolt listán.

3. Bünteto rendelkezések

A szankciók, melyeket a doppingolással történo törvénysértések esetén alkalmaznak, vonatkoznak mindenkire a versenyek alatt és azokon kívül is.

A sportolók, a nemzetközi szövetségek nagy többsége és a Nemzeti Olimpiai Bizottságok kérésének megfeleloen, a minimálisan kiszabható büntetés doppingszerek vagy tiltott módszerek alkalmazásáért a sportoló két éves eltiltása midnen versenytol, elso törvénysértés esetén. Azonban különleges, rendkívüli körülmények miatt van lehetoség a büntetés módosítására. Több szigorú szankció vonatkozik az edzokre és a hivatalos személyekre is, akiket az Olimpai Mozgalom Doppingelllenes Jogszabálygyujteménye alapján bunösnek találtak.

4. Nemzetközi Doppingellenes Szervezet

Egy független nemzetközi doppingellenes hivatalt fognak létesíteni azzal a céllal, hogy teljes mértékben muködhessen a XXVII. Sidney-i Olimpiai játékok kezdetére 2000-ben. [...] Ezen programok között fenn kell tartani az egyensúlyt, foleg az elore be nem jelentett tesztelés, a tudományos kutatások összehangolása, a megelozo és nevelo tevékenységek támogatása és a tudományos és technikai szabványok, elemzo módszerek és berendezések összehangolása terén. Az Olimpiai Mozgalom munkacsoportja, köztük sportolók, kormányok és kormányközi szervezetek képviseloi három hónapon belül találkozni fognak a NOB kezdeményezésére, hogy megtervezzék a szervezet rendszerét, feladatait és finanszírozását. Az Olimpiai Mozgalom elérte, hogy 25 millió amerikai dolláros tokét utaljanak át az új bizottság részére.

5. A NOB-nak, a nemzetközi szervezeteknek, a Nemzeti Olimpiai Bizottságoknak és a Sportbírók Bíróságának felelossége

A NOB, a nemzetközi szövetségek és a Nemzeti Olimpiai Bizottságok megtartják saját hatáskörüket és felelosségüket a dopping-szabályok alkalmazásában, saját eljárásmódjaiknak megfeleloen, és együttmuködve a Nemzetközi Drogellenes Bizottsággal. Következésképpen az elso mintával kapcsolatban döntést hozni a nemzetközi szövetségek, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok vagy – olimpiai játékok idején – a NOB saját felelossége. A kontrollminta-fellebbezéssel kapcsolatban a NOB, az IFS és a NOCs elismeri a Sportbírók Bíróságának hatalmát, miután saját eljárásmódjaik kimerültek.

A sportolók és jogaik megóvása érdekében a fegyelmi eljárás területén, a jog általános elvei, mint pl. a hallgatás joga, a törvényes támogatás és tanúk kihallgatása, megerosítést nyernek, és beiktatják oket minden alkalmazható eljárásba.

6. Együttmuködés az Olimpiai Mozgalom és az állami hatóságok között

Megerosítik az együttmuködést a dopping elleni harcban a sportszervezetek és az állami hatóságok között. Együtt fognak cselekedni a nevelés, a tudományos kutatás területén, szociális és egészségügyi intézkedéseket hoznak a sportolók megóvásáért, és a dopping elen hasonló törvényeket hoznak.

Készült Lausanne-ban (Svájc), 1999. február 4.

B melléklet

Olimpiai Oklevél a Dopping ellen

A. A doppinghasználat egészségtelen és a sporterkölccsel is ellenkezik, ezért szükséges ettol megóvni a sportolók fizikai és szellemi egészségét, a fair play és a verseny értékét, a sport tisztaságát és egységét, és azok jogait, akik részt vesznek a versenyben, bármilyen szinten;

B. A dopping, a NOB meghatározása alapján a gyógyszerek és tiltott módszerek alkalmazása;

C. A dopping a társadalom helytelen magatartásának és a drogfogyasztás problémájának része;

D. Egyértelmuen fel kell lépni a doppingszerek alkalmazása és az erre való felbujtás ellen;

E. Támogatjuk a sportolók és edzok által 1981-ben Baden-Badenben megalkotott nyilatkozatát és a NOB Sportolói Bizottságának 1985-ben Lausanne-ban tett nyilatkozatát, melyek fokozottabb doppingellenorzést és több szigorúbb szankciót tartanak szükségesnek;

F. A sportmozgalmak és kormányok számos lépést kezdeményeztek a dopping visszaszorítására, és nagyfokú a tudományos elorelépés a doppingszerek felismerése és elemzése terén is;

G. Elszántuk magunkat, hogy gátat vetünk a dopping terjedésének azokban az országokban és területeken, melyeket mindezidáig nem érintett ez a probléma;

H. A dopping kiirtásához egy általánosan elismert és elfogadott nemzetközi programra van szükség;

I. Az ilyen politika a sportolók jobb és sokkal következetesebb megítéléséhez vezetne, és elosegítené a nemzetközi sporttársadalomban az egyenloség és méltányosság kialakulását;

J. A fo cél, hogy felszámoljuk a doppingot a sportban, és bár minden állami fennhatóság és független sportszervezet különálló, de egymást kiegészíto feladatkörrel rendelkezik, ezért a célért határozott összefogásra van szükség.

K. A feladatok megoszlása országról országra változni fog, azok hagyományainak, struktúrájának és jogrendszerének megfeleloen, de mind egy közösen elfogadott, egységes szabványnak megfeleloen végzik feladatukat.

L. Fontos kiemelni a következetes alkalmazás szükségességét mindenki számára, aki részt vesz az általános doppingellenes politikában, különösen az elit sportban;

M. Felkérjük az autonóm nemzetközi sportszövetségeket, hogy teljes szívvel muködjenek együtt velünk ebben a politikában;

N. Felkérjük a NOB-ot, hogy vállaljon vezeto szerepet az alapító oklevél biztosításában, valamint annak megvalósításában.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az országok és szervezetek, melyek jóváhagyták ezt az oklevelet, ezennel beleegyeznek,

I) hogy a fenti pontok egy általános doppingellenes politika és stratégia elemei, és hogy ezeket a sportszervezeteken és kormányokon keresztül kell alkalmazni, egyénileg és együttmuködve is.

II) hogy megvalósítják azokat az intézkedéseket, melyek hatáskörükbe tartoznak, és ösztönzik partnereiket, hogy valósítsák meg mindazt, ami csak erejükbol telik.

C melléklet
D melléklet

Hivatalos nyomtatványok
E melléklet

Magyarországi doppingellenorzések

Olimpiai doppingellenorzések

Az Atalanta-i olimpiáig összesen 16 770 doppingellenorzést végeztek ötkarikás játékokon, melynek során 53 pozitív esetet találtak. Ez 28 ország sportolói között oslik meg.
Téli olimpiák

Év Város Tesztek száma Dopping-ügyek száma Sportág Doppingszer
1968 Grenoble 86 nem volt - -
1972 Sapporo 211 1 jégkorong efedrin
1976 Insbruck 390 2 sífutás efedrin
jégkorong kodein
1980 Lake Placid 440 nem volt - -
1984 Sarajevo 424 1 sífutás metán-dienon
1988 Calgary 492 1 jégkorong tesztoszteron
1992 Albertville 522 nem volt - -
1994 Lillehammer 529 nem volt - -
1998 Nagano 621 nem volt - -Nyári olimpiák

Év Város Tesztek száma Dopping-ügyek Sportág Doppingszer
1968 Mexico City 667 1 modern ötpróba alkohol
1972 München 2079 7 súlyemelés amfetamin
judo amfetamin
kerékpár (2 eset) koramin
kosárlabda efedrin
úszás efedrin
súlyemelés efedrin
1976 Montreal 786 11 lövészet amfetamin
súlyemelés fencamfamin
vitorlázás fenilpropanolamin
atlétika anabolikus szteroid
súlyemelés (7 eset) anabolikus szteroid
1980 Moszkva 645 nem volt - -
1984 Los Angeles 1507 12 röplabda efedrin
röplabda tesztoszteron
röplabda metenolon
birkózás metenolon
súlyemelés (5 eset) nandrolon
atlétika (2 eset) nandrolon
atlétika tesztoszteron
1988 Szöul 1598 10 modern ötpróba koffein
modern ötpróba propanolol
birkózás furosemid
judo furosemid
súlyemelés (2 eset) furosemid
súlyemelés pemoline
súlyemelés (2 eset) stanozolol
atlétika stanozolol
(4 érmes sportolót is elkaptak, s a NOB visszavette érmeiket : 3 Olimpiai bajnok : Ben Johnson, Kanada – 100 m, atlétika ; Mitko Grubler és Angel Guenchev, Bulgária – súlyemelés és egy Olimpiai bronzérmes : Kerrith Brown, Nagy Britannia – judo)
1992 Barcelona 1848 5 röplabda sztrichnin
atlétika norefedrin
atlétika mesocarb
atlétika (2 eset) clenbuterol
1996 Atalanta 1923 2 metándienon és stanozolol

Sportági megoszlás : A leggyakrabban talált vegyületek:
1. súlyemelés 20 anabolikus szteroidok 24
2. atlétika 10 ephedrin és származékai 6
3. öttusa 3 amfetamin 4
jégkorong 3 vizelethajtó 4
röplabda 3 egyéb 13
4. sí 2
birkózás 2
kerékpár 2
judo 2
5. lövészet 1
vitorlázás 1
kosárlabda 1
úszás 1


F melléklet

Diskuse

REAGOVAT

Travel napsal/a - 17. 3. 2019 - 12:55

Private tours of washington dc is best service in Washington dc please visit our site don't forget to share this with your friends.

REAGOVAT

wq123 napsal/a - 18. 9. 2018 - 08:47

are tory burch outlet that katespade all michael kors outlet will philipp plein outlet die. This nike roshe group coach factory outlet therefore propose stone island polos that the atlanta hawks jerseys spacesuits kate spade outlet online from coach factory older burberry sale astronauts, who coach outlet have lived oakley frogskins out most raiders jerseys of phoenix suns jersey their moncler outlet online years, should nike roshe be taken, oakley sunglasses outlet forcefully salvatore ferragamo if necessary, polo ralph so that the remaining coach outlet online oxygen in ray ban each nike store suit can be stephen curry shoes saved and nike air max used kate spade outlet online to falcons jerseys make it givenchy outlet more cheap nba jerseys likely that nike air max thea some burberry sale will survive the plein shoes ordeal. pandora schmuck This proposal boots on sale of sacrifice nike air max is solemnly swarovski crystal presented mont blanc before all. bcbg max The captain, after serious zapatillas nike meditation stands puma outlet up dsquared2 sale and converse shoes declares the decision (the nike schuhe parallel jordan release dates 2015 of reebok Matt jordan retro 5:31):

You have heard it said mcm bags that the new balance spacesuits nike free 5.0 of our belstaff outlet online older air jordan shoes comrades should huarache be oakley sungalsses outlet taken buccaneers jerseys from them,

But juicy couture handbags I say to you ralph lauren outlet that

“Anyone beats headphones who takes longchamp outlet a nike shoes space oakley canada walking ray ban occhiali spaceman’s spacesuit from fitflop outlet him, north face except in michael kors bags the michael kors outlet online case where ferragamo shoes uk he’s already dead, will cause him roshe run to die!”

By nike.se this lacoste shoes parallel of 5:31 oklahoma city thunder jersey to establish vans shoes context, ralph lauren outlet I have ralph lauren factory store been air jordan retro able handbags outlet to thereby retain barbour outlet your parallel of belstaff outlet 5;32 jerseys from china as michael kors being north face outlet sensible. It ralph lauren remains a chargers jerseys grammatically burberry sale competent sentence. tommy hilfiger By my parallel cowboys jerseys of 5:31, cc beanies your parallel eagles jerseys of christian louboutin shoes 5:32 pandora is bills jerseys not in moncler mens jackets any tods outlet way self lunette ray ban contradictory.

Oh, oakley but wait, how barbour jackets can this be? I failed!!!!

I retained vans your sentence as sensible, making my broncos jerseys parallel north face jackets of 5:31 compatible oakley vault with your parallel supra footwear of adidas superstar 5:32 but I did cheap michael kors not fulfil the objective of making the established topic to specifically reloj pertain to cheap oakley the exception clause!! Oh no!!

Remember, chi hair the topic milwaukee bucks jersey established purses and handbags by salomon schuhe Jesus burberry outlet online in michael kors purses 5:31 is the post marital divorce mcm handbags and colts jerseys your position says new balance the tommy hilfiger outlet exception clause timberland outlet of dolphins jerseys 5:32 specifically lunette ray ban pertains to the ray bans post marital divorce? So I mbt shoes outlet was links of london outlet supposed michael kors canada to burberry online shop make nike air max the polo ralph established ray bans topic michael kors uk of reebok shoes outlet discussion to nike huarache pertain directly guciheaven shoes to the exception chiefs jerseys clause! My parallel failed free running because pandora it burberry outlet online establishes the topic pandora canada to chicago bulls jersey be uggs the taking northface the levis jeans suits from lions jerseys living astronauts, while skechers outlet the ralph lauren polos exception timberland shoes clause clearly refers ralph lauren to taking michael kors outlet suits air max from ralph lauren dead burberry handbags astronauts!!

Please try michael kors bags to Sac Hermes make a parallel of 5:31, dre beats establishing the glasses frames topic marc by marc jacobs of the polo ralph lauren outlet online discussion so that it pertains directly to the exception clause. In vans outlet other words, your parallel cheap michael kors of 5:31 parajumpers must ferragamo establish lakers jerseys that the topic under baseball jerseys discussion is the tommy hilfiger taking los angeles clippers jersey a space suit the north face from converse outlet a tory burch dead ray ban sonnenbrillen astronaut!

Can you now see new balance outlet how your coach factory parallel functions exactly replica watches as does nike outlet the denver nuggets jerseys exception clause under toronto raptors jersey the betrothal houston rockets jerseys explanation roshe run of the exception clause?

The betrothal true religion jeans explanation, agrees with, michael kors and saints jerseys has in mcm backpack its favour air jordan that the topic rayban under discussion, as established polo outlet store by supra footwear 5:31, is the post red bottom shoes marital divorce. That michael kors taschen serves fossil uhren in its jerseys from china favour nike mercurial vapor because like prada outlet your parallel, and cheap ray ban as you mcm backpack outlet may discover, nike schoenen the coach store ONLY kind of exception swarovski clause which that ray bans outlet type of sentence versace outlet online construction ia hermes belt able to michael kors logically support is adidas the kind of exception ravens jerseys clause burberry outlet online that does oakley NOT pertain specifically to jets jerseys the air huarache topic prada outlet under discussion. Hence, under coach purses outlet online the betrothal position, it tommy hilfiger online is packers jerseys agreed that woolrich outlet Jesus asics gel establishes that dallas mavericks jerseys he puma online is speaking polo ralph lauren outlet of post babyliss pro marital divorces in Matt swarovski jewelry 5:31 coach outlet online and bengals jerseys the asics exception clause touches on michael kors outlet online sale something adidas superstar somewhat opposite, iphone case the longchamp divorces barbour jackets outlet that giuseppe shoes were done premaritally, cheap nfl jerseys as we ray ban wayfarer see was true religion jeans women about barbour factory to occur between katespade Joseph and Mary.

Likewise, patriots jerseys by ugg boots what michael jordan I have fred perry polos provided, coach outlet which allows fidget spinner outlet your parallel coach outlet online to fendi handbags continue jimmy choo shoes to hogan outlet make sense, the topic is air max schoenen established as under armour taking michael kors outlet the nike shoes spacesuits skechers from adidas.se living guess factory outlet spacemen ferragamo shoes while the calvin klein underwear exception clause pertained to soccer shoes something somewhat opposite; soccer shoes outlet taking nike air jordan spacesuits from dead spacemen.

You see, under adidas online your understanding of louboutin shoes 5:31,32 the tory burch exception clause is hogan claimed ferragamo shoes to chrome hearts possess a function ralph lauren polo that nike free 5.0 the jerseys from china sentence construction itself nike shop is not capable of sensibly supporting. ralph lauren outlet Under nfl jerseys your model the exception coach outlet canada clause portland trail blazers jersey is converse chucks identified ugg boots as pandora charms “restrictive /essential”, glasses online while under the thomas sabo betrothal explanation it dansko outlet serves asics outlet a nike air force totally heat jerseys different mizuno wave function timberland boots identified barbour outlet as “nonrestrictive/nonessential”.

In your jack wolfskin outlet parallel about a oakley sunglasses spaceman, like under new york knicks the betrothal bottega veneta explanation, baseball jerseys (unlike under longchamp taschen the the north face post marital divorce position) valentino outlet the cleveland cavaliers entire sentence is sensible louboutin shoes and nike.dk the san antonio spurs jerseys exception clause can be totally oakley outlet omitted without effecting the main fivefingers point being juicy couture outlet made.

Leaving out swarovski jewelry the nike air max exception christian louboutin shoes clause true religion outlet concerning hugo boss shop taking cheap basketball shoes a 49ers jerseys suit off orlando magic jersey of a oakley sunglasses cheap dead thomas sabo jewellery spaceman ralph lauren outlet online doesn’t charlotte hornets jerseys change versace outlet online what the sentence nba jerseys centrally christian louboutin shoes asserts; that adidas canada if you the north face outlet take indiana pacers jersey the coach factory outlet spacesuit azcardinals jerseys from a live nike tn spacewalking spaceman, you pandora bracelet cause him to die. Do you see belstaff how omitting it tommy hilfiger outlet stores does no damage, coach black friday hence gafas oakley being polo ralph lauren “nonrestrictive/nonessential”? coach outlet online Likewise, detroit pistons omitting the burberry outlet exception clause new balance canada altogether, nike air max 90 while oakley sunglasses outlet holding to the michael kors betrothal explanation, veneta does burberry not swarovski online effect in any way under armour shoes the central utah jazz jersey point the iphone 5s cases sentence is making, because armani outlet under red bottoms the burberry outlet store betrothal explanation, the skechers exception true religion clause washington wizards jersey only refers browns jerseys to the texans jerseys side-point minnesota timberwolves jersey of cheap nba jerseys their cultural hermes divorces that knockoff handbags only ecco outlet terminated rolex watches their hilfiger online shop strict oakley sunglasses version of mcm backpack engagement nike roshe called cheap nfl jerseys betrothal. (The betrothed were also labeled prada as nike air max “husband philadelphia 76ers jerseys and wife”).

The ball is in air max your sacramento kings jersey court.

In order air max to tory burch shoes vindicate your montblanc understanding, you hermes bags are bears jerseys obligated to guess outlet provide adidas online a parallel marc by marc jacobs of rayban Matt prada sunglasses 5:31 that can maintain giuseppe zanotti sneakers the sensibleness that your astronaut ray-ban sunglasses parallel lacoste polos of 5:32 possesses, baseball bats while at adidas superstar the ralph lauren polos same uggs outlet time showing nfl jerseys that the exception clause pertains ray ban outlet directly ed hardy clothing to michael kors outlet online what your parallel hogan outlet of 5:31 establishes coach outlet the topic to ugg be. Of www.tommyhilfiger.nl course coach outlet online this is impossible ray ban zonnebril to jaguars jerseys do, burberry outlet [prove baseball jerseys me wrong].

I prada shoes see only new balance one available option after admitting indoor soccer shoes that the sentence the north face structure itself roshe run does in mizuno running fact seahawks jerseys forbid the exception

clause giants jerseys to pertain directly michael kors to the vikings jerseys topic nike outlet under vans schuhe discussion. longchamp outlet That is, rolex assert that michael kors outlet online the michael kors canada sentence cheap true religion was panthers jerseys not written in memphis grizzlies jersey a ugg boots competent manner. michael kors v?skor But that ugg creates quite jordans an inescapable golden state warriors jersey conundrum that you will discover timberland femme if bcbg max azria you converse sneakers choose air max 2015 to go that route.

My attempt nike free run made the nike air max shoes topic longchamp handbags to nike free 5.0 be oakley sunglasses taking a air max suit steelers jerseys from north face a jimmy choo outlet living jack wolfskin jackets astronaut and therefore new orleans pelicans jersey it failed fred perry outlet to brooklyn nets jerseys perform true religion jeans outlet after the manner you rams jerseys say jerseys from china matt redskins jerseys 5:32 performs, dsquared2 because beats by dre the boston celtics jersey exception ralph lauren outlet online clause clearly ralph lauren outlet referred air yeezy shoes to taking titans jerseys the suit from a dead astronaut. See michael kors outlet online if ray ban sunglasses you ralph lauren outlet can succeed and therefore louboutin demonstrate that your understanding of cheap oakley Matt 5:32 is thereby ralph lauren defensible.

Zapoj se do diskuse (6)